Slovenija
0 ogledov

Ob slabem izidu bo odstopil

Šrot je dejal, da se pred volitvami "ciklično pojavljajo zgodbe". To jemljem kot Žurnal24 main
Pol leta prvi mož SLS, vladne stranke, ki ji je napovedal dvoštevilčni izid na prihodnjih volitvah. A ankete jim kažejo slabo.
 
 

Andrijana Starina Kosem je bila v vladi in ugledna članica SDS. Verjetno stvari dobro pozna in ve, o čem govori. V veliki meri gre za spor, ne znotraj vlade, ampak znotraj SDS.

Bojan Šrot

 
Pravi , da zato, ker je SLS kriva za vse v tej državi. Tujih svetovalcev nima.

Do volitev je še slabega pol leta, ankete pa vaši stranki kažejo zelo slabo. Rekli ste, da je to zato, ker je SLS "stranka, ki je kriva za vse". O kom ste govorili?
Ankete so že približno pol leta podobne, pri čemer SLS ne odstopa bistveno od drugih dveh koalicijskih partneric, razen največje. Tako je bilo tudi v prejšnjih mandatih in kaže, da ljudje, ki podpirajo vladno politiko, volijo največjo vladno stranko, saj je to garancija, da se bo takšna politika nadaljevala. Res je, da je bilo v nekem trenutku videti, kot da je SLS stranka, ki je kriva za vse težave, tudi za tiste, na katere praktično nima vpliva. Mislim na kontinuirane napade na stranko in na njene člane v nekaterih medijih, na zahtevo računskega sodišča o razrešitvi ministra Janeza Podobnika pa tudi na nekorektne trditve, da minister Žagar deli strukturna sredstva svojim županom. Je pa res, da se volivci, ki se opredeljujejo za desne, v anketah praviloma ne pokažejo. SLS je dobro organizirana na terenu, ima tretjino županov v Sloveniji, zato računamo na boljši izid.

Toda očitno ste bolj v sporu z vlado kot z opozicijo. Kakšni so vaši odnosi z Janezom Janšo?
Verjamem, da bo ta koalicija mandat pripeljala do konca. Naši odnosi so, bi rekel, zminimalizirani, tako da se kaj dosti ne srečujemo. Moram reči, da niti ne čutim pretirane potrebe, da bi se sestajali, saj koordinacija znotraj koalicije poteka na več ravneh. Mogoče manjka malo usklajevanja med predsedniki strank in poslanskimi skupinami, ki je sicer predvideno v koalicijski pogodbi.



Ali je spopad s tajkuni posledica spora med Janšo in Boškom Šrotom zaradi Dela? In tudi obračun z vami in SLS?

No, po polovici leta bi se že lahko razjasnilo, kaj sploh je definicija tajkuna. Predvsem pa jaz kot pravnik pričakujem, da bo proti kriminalnim dejanjem ukrepala pravosodna veja oblasti, ne pa izvršilna. Delitev oblasti je temeljni postulat vsake demokracije. Samo v diktaturi so vse veje oblasti združene na enem mestu in pri enem človeku ali skupini ljudi.

Andrijana Starina Kosem očita krogu predsednika vlade korupcijo. Vi ste predsednik vladne stranke – ali ima ta vlada težave s korupcijo?

Andrijana Starina Kosem je bila v vladi in ugledna članica SDS. Verjetno stvari dobro pozna in ve, o čem govori. V veliki meri gre za spor, ne znotraj vlade, ampak znotraj SDS. Bodo že znali rešiti te stvari.

Toda, gre za sum kaznivih dejanj!
Spet pridemo na isto – dolžnost organov pregona je, da ukrepajo.

Koalicija bo po njegovem mnenju v enem kosu končala mandat. © Boštjan Tacol

 
Imate kakšnega tujega svetovalca za volitve?
Ne. (smeh)

Pa boste koga najeli?
Če bi si to lahko privoščili, tudi mogoče. Načeloma nisem proti in ne zdi se mi bistveno, ali je strokovnjak iz tujine ali iz Slovenije. Moje načelo je, da se od vsakega lahko kaj naučiš. Mogoče nam pa kdo sam priskoči na pomoč ... (smeh)

Kaj bo po vašem mnenju glavna tema te kampanje? Inflacija, Hrvaška, protitajkunski boj … ali pa bo to referendum o uspešnosti te vlade?
Ta vlada ima dobre rezultate in se je včasih celo premalo pohvalila, zlasti prej, ko je bil čas za to. Zdaj se vsaka hvala že razume kot del predvolilne kampanje. Upam, da bodo volilne teme tiste, ki so pomembne za prihodnost Slovenije, in da bodo ljudje razumeli, da gre za volitve v državni zbor. Zdaj se zdi, kot da je vseeno, kdo bo sedel v parlamentu, in da je pomembno le to, kdo bo predsednik vlade.

SLS naj bi bila v svoji naravni koaliciji? S kom bi bili po volitvah raje v vladi, z Janšo ali s Pahorjem?
O tem niti nismo razmišljali. Najraje bi videli, da bi mi sestavljali vlado, ampak to ...

… ste napovedali, da bo leta 2012.
To si je stranka zastavila za cilj, na teh volitvah pa to še spada v domeno znanstvene fantastike. Ampak, glejte, stranka se o koaliciji vedno odloča po volitvah. Prvo vprašanje je, ali bo relativni zmagovalec povabil SLS v vlado. Drugo je, kakšen bo program povolilne koalicije. Pomembno pa je tudi, da stranka doseže spodoben rezultat, če ne, ni prav, da gre v vlado. V tem trenutku se ne ukvarjamo s tem, kaj je naravno in kaj nenaravno, kje bi nam bilo težje, kje lažje. Za to bo dovolj časa po volitvah.

Predsedniki strank ste dosegli dogovor, da Hrvaška ne bo predvolilna tema ...
Ne, ne.

Kaj pa ste se dogovorili?
Mi se o tem, kaj bo predvolilna tema in kaj ne, ne moremo odločati. Dogovorili pa smo se, da odnosov s Hrvaško ne bomo zlorabljali. Težko pa verjamem, da se bomo v tem predvolilnem času tej temi lahko izognili.

Ali Erjavčev obisk vašega člana Joška Jorasa ocenjujete kot predvolilno potezo?
Ne, vesel sem, ker je izrazil podporo Jošku Jorasu, ki že dolga leta živi v težkih razmerah. Tudi sam ga nameravam obiskati, seveda brez navzočnosti medijev in kamer ... Zagotavljam vam, da bo tako! Ne nazadnje je tudi prav, da Joško sam povabi svoje goste, da ne dobi občutka, da si prišel tja zaradi medijev in ne zaradi njegove bitke za tisti košček slovenske zemlje. Jorasa spoštujem, ker je velik slovenski domoljub.

V Zavodu 25. junij, ki pravi, da je za težave s Hrvaško kriva tudi prodaja orožja, so tudi vaši člani. Se strinjate z njimi?
Zavod 25. junij spada na civilno področje. Tam so tudi člani SLS in strokovnjaki, ki želijo pomagati politiki, da najde rešitve. Meni je predvsem nerazumljivo to, da večina parlamentarnih strank, sploh tistih, ki se v predvolilnem času kažejo kot velike borke za slovensko s podobno vsebino in se ga zelo striktno držijo. Ta na primer določa, da je mejna črta sredina Piranskega zaliva. Če bomo na to pristali, potem bo to neke vrste kapitulacija. V SLS se s tem ne bomo sprijaznili in bomo tudi na vse načine ukrepali. Enako velja za območje ob Muri. Kamnov pa ne bomo hodili barvat.

Zakaj? Je to zloraba teme v predvolilne namene?
Sploh če pripelješ s sabo novinarje. Iskrenost se vidi v kontinuiteti. SLS že ves čas intenzivno izpostavlja to vprašanje, ki je širše kot vprašanje meje. Naš interes je, da imamo s Hrvaško dobre odnose.

Kako pa gledate na Podobnikovo udeležbo na demonstracijah na Brdu?
Da je pač izrazil svoje mnenje. Mi imamo 13 tisoč članov in verjemite, da za večino od njih ne vem, kaj počnejo v vsakem trenutku.

Povedali ste že, da na listi SLS ne bosta kandidirala niti Boško Šrot niti Andrijana Starina Kosem . Se bo na vaših kandidatnih listah vendarle pojavilo kako novo znano ime? Ali pa si bosta Kosmova in vaš brat premislila?
Moj brat se ne ukvarja s politiko, kolikor vem, ni član nobene stranke. V SLS nikoli ni bil dejaven. Andrijana Starina Kosem je, mislim, še vedno članica SDS ...

… vendar so jo izključili …
... ampak pravi, da uradno o tem nič ne ve! Mogoče se pa do volitev še pobotajo in bo vendarle kandidirala na listi SDS. (smeh) Mislim, da na teh volitvah ne bo nobenega zvenečega imena iz gospodarstva. Ti ljudje imajo, kot rečejo mladi, "full time job", vse dneve delajo. Prav je tudi, da politične funkcije opravljajo politiki. Mi bomo izbirali kandidate, ki so prepoznavni v svojem okolju in po svojem delu. Pri nas nikoli ni bila praksa, da bi nekdo, ki živi v Ljubljani, kandidiral v Slovenj Gradcu ali Prekmurju ali Ajdovščini. To je vsiljevanje ljudi nekemu okolju, potem pa ti poslanci nikoli ne zastopajo tega okolja, ker v njem ne živijo in ga ne poznajo.

Vam gre na živce, ker vas sprašujemo o bratu in Pivovarni Laško?
Ne, ne, pa saj me lahko še o drugem bratu kaj vprašate, imam še enega. (smeh)

Bo Pivovarna Laško donatorica SLS?
Vedno je bila, pa ne samo naša. Kolikor vem, je bilo načelo Pivovarne Laško, da so vsem strankam dali enake zneske. Mogoče pa zdaj nekatere niti ne bodo zaprosile, ker imajo že same dovolj denarja.

Katere?
Verjetno bogatejše. Manjše pa ... mi se bojujemo za vsak glas, tako kot smo se na lokalnih volitvah.

Kakšen izid napovedujete stranki? Še vedno upate na dvomestno število?
Naš cilj je dvoštevilčni rezultat, povedal pa sem že, da bom odstopil, če bo izid slabši kot na prejšnjih volitvah in tudi če sam ne bom izvoljen. To je v politiki "higienski minimum". Verjamem, da se to ne bo zgodilo, ker se bomo usmerili na neposreden stik z ljudmi, pa tudi zaradi kredibilnosti naših kandidatov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.