Slovenija
100 ogledov

Ob sončnem zahodu konec ramazana

Osrednja bajramska svečanost je potekala v športni dvorani Slovan na Kodeljevem. Žurnal24 main
Danes ob sončnem zahodu se za muslimane konča mesec posta ramazan, jutri pa je bajram, ki je največji praznik za muslimane po vsem svetu in se praznuje tri dni.

"Bajram je za vsakega muslimana in muslimanko velik dan. V naših srcih je Bajram radost in veselje," so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji. 

Osrednja bajramska svečanost se bo začela jutri ob 5.15 v Športni dvorani Slovan na Kodeljevem v Ljubljani. z začetkom ob 5.15, začetek bajramske molitve in nagovor muftija Nedžada Grabusa pa je predviden ob 6.30. Bajramske svečanosti bodo še v sedemnajstih drugih slovenskih krajih: v Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli, in Novi Gorici.

Post je ena tretja od petih praktičnih dolžnosti v islamu, postiti pa se je potrebno od sončnega vzhoda do zahoda."Naučili smo se, da moramo še naprej odločno stopati skozi novo obdobje, ki nas bo osvobodilo sebičnosti, zavisti in duhovne zanemarjenosti ter nas povzdignilo do ravni skromnosti, požrtvovalnosti, pridnosti, tekmovalnosti v dobrem pomenu in seznanjenosti z vsem, kar je povezano z življenjsko usodo na Zemlji," so smisel posta razložili v Islamski skupnosti v Sloveniji. 

Bajramski pozdrav je Bajram šerif mubarek olsun, pomeni pa Naj je srečen in blagoslovljen bajram

Komentarjev 2
  • Ferluci 14:44 07.avgust 2013.

    Zdej te ne bo več bolel. Po koncu razuzdana lahko spet seksaš..

  • Žurnalček 12:47 07.avgust 2013.

    Če sem pošten , boli me ku.ac.