Slovenija
24459 ogledov

Ob to izjavo Janše se je obregnil Kučan

Milan Kučan Anže Petkovšek
Prvi predsednik republike Milan Kučan meni, da se je v zadnjih dveh letih izgubilo zaupanje v politiko.

V nedeljo ne bodo običajne volitve, saj se na njih ne bo odločalo le o zamenjavi vlade, "ampak o tem, kakšna bo smer razvoja slovenske družbe in slovenske države", je na pogovoru, ki so ga danes v Marezigah pripravili Socialni demokrati, poudaril prvi predsednik republike Milan Kučan.

Kot je dodal, nas je v zadnjih dveh letih marsikaj streznilo v spoznanju, da niti razvoj, spoštovanje človekovih pravic in dostojanstva niti obljube, na katerih je zrasla samostojna slovenska država, niso samoumevni. Kot najtežjo nalogo za v prihodnje je izpostavil povrnitev zaupanja ljudi. Po njegovih besedah se je namreč v zadnjih dveh letih izgubilo zaupanje v politiko, institucije in nenazadnje v medosebne odnose.

Kritičen je bil do zunanjepolitične podobe Slovenije, ki jo riše aktualna vlada. Med drugim je bil kritičen do približevanja državam Višegrajske skupine.

Za Kučana problematični stari obrazi

Komentiral je tudi fenomen novih obrazov v politiki. Po njegovem so novi obrazi tudi Tanja Fajon in Luka Mesec, ki prinašata novo razmišljanje, sta sposobna dialoga in iskanja skupnih rešitev. Za Kučana so bolj problematični stari obrazi. Pri tem je spomnil, da je najstarejši politični obraz pri nas predsednik SDS in vlade Janez Janša.

Kučan se je obregnil tudi ob izjave Janše, da v primeru osvojitve še enega mandata novi obrazi ne bodo imeli več kaj iskati. S tem je Janša po Kučanovem mnenju sporočil, da nameravajo Sloveniji vladati kot Viktor Orban na Madžarskem. Ob tem se je Kučan obregnil ob tvit državnega sekretarja za nacionalno varnost Žana Mahniča o domnevnem ekstremizmu Faile Pašić in dodal, da bi v kakšni drugi državi predsednik vlade takšnega človeka odslovil.

Kandidatka SD za poslanko Jadranka Šturm Kocjan pa je ocenila, da so ljudje razočarani in ogorčeni ter da sama to, kar se je dogajalo zadnji dve leti, doživlja "kot državni mobing". Pri tem je navedla zniževanje demokratskih standardov, kadrovanje ljudi brez primernih kompetenc, saga okoli nefinanciranja STA in imenovanja evropskih tožilcev ter ekonomski in ideološki razkol, ki da ga je naredila sedanja vlada.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • mina6 20:19 21.april 2022.

    RDEČI FAŠIST: KLAVEC, ZAJEDALEC, LAŽNIVEC, ROPAR!!

  • Norma_Ouellette 09:11 21.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Albatroz 08:13 21.april 2022.

    Polotiki niso politiki ampak humanitarci, zaupanje je odšlo konje vlada mirno gledala in sprejemala vse migrante in ostale priseljence tem jim čez noč dajala vse pravice. Slovenski narod se je umaknil, odšel ostala pa je lopovščina iz vseh strani. To ...prikaži več je njihovo zaupanje.