Slovenija
27 ogledov

Obalna straža tudi v Sloveniji

nov_piran_main Žurnal24 main
V stranki Zares predstavili pobudo za ustanovitev obalne straže. V prvi vrsti naj bi skrbela za varovanje morja pred okoljskimi katastrofami.

"Šlo bi za samostojno telo znotraj vlade, v katerem bi sodelovala vsa ministrstva, ki imajo trenutno pristojnosti glede varovanja morja, torej notranje ministrstvo, ministrstvo za obrambo, okoljsko ministrstvo in ministrstvo za transport," je pojasnil poslanec Zaresa Franco Juri. "Dejstvo je, da ne potrebujemo velikih vojaških potencialov, ampak več varovalnih mehanizmov za zaščito morja, zlasti ob potencialnih ekoloških katastrofah, kar postaja vedno bolj aktualno."

Obalna straža bi sicer glede na predlog Zaresa imela tudi policijsko, varovalno in varnostno vlogo. Tako bi recimo sodelovala tudi pri odkrivanju organiziranega kriminala, posredovala pri nesrečah ali preprečevanju požarov. Bila bi profesionalno organizirana, ob močni podpori civilne zaščite.

Podobno službo imajo organizirane mnoge države, tudi članice Evropske unije, kot so Finska, Švedska, Litva, Velika Britanija, Španija, Grčija, Italija, Irska in Nemčija. "Organizirane so na različne načine, vsem pa je skupno, da je njihov glavni namen racionalno opravljanje nalog, povezanih z varnostjo plovbe, varovanjem teritorialnih voda in interesov v ekonomskih (ekoloških) conah," so zapisali v Zaresu. Po besedah Franca Jurija je za nas najbolj zanimiv model, ki ga imajo v Italiji in Španiji.

Zamisel o ustanovitvi obalne straže v Sloveniji ni nova. Živa je že od leta 1991, ko sta jo predstavila poslanca Aurelio Juri in Marko Pavliha, zdaj pa jo poskušajo oživiti v Zaresu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.