Slovenija
12 ogledov

Obama borznikov ni navdušil

Vzdušje na ameriških borzah včeraj ni bilo tako optimistično kot pred Kapitolom. Žurnal24 main
Glavni ameriški indeksi so na dan inavguracije novoizvoljenega ameriškega predsednika doživeli največji padec v zadnjih dveh mesecih.

Na borzi v New Yorku je industrijski indeks Dow Jones trgovanje sklenil pri 7949,09 točke, kar je za 332,13 točke oziroma 4,01 odstotka manj kot konec prejšnjega tedna. Tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 88,47 točke oziroma 5,78 odstotka in se ustavil pri 1440,86 točke.

Inavguracijski govor Baracka Obame, ki je napovedal obnovo Amerike in izrazil upanje, da bo največje svetovno gospodarstvo tudi s pomočjo masivnega stimulacijskega paketa hitro okrevalo, slabega vzdušja na borzi ni popravil. "Včerajšnji padec ameriških borznih indeksov je bil predvsem posledica novih dvomov in ocen o zelo slabem stanju, ki so se pojavili znotraj finančne industrije," je za zurnal24.si povedal finančni analitik Matej Tomažin. "Prav zaradi tega bo zanimivo spremljati, kaj točno bo ekipa novega predsednika predlagala v kontekstu rešitve tega sektorja, saj so vlagatelji trenutno povsem črnogledi."

Trgovanje na tokijski borzi je sledilo črnemu torku na Wall Streetu, kjer so se tečaji krepko znižali. Vlagatelji so zaskrbljeni, da bodo velike izgube banke še poslabšale razmere v svetovnem gospodarstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.