Slovenija
37 ogledov

Občan padel s češnje. Zakaj?

Lestev Žurnal24 main
Z dreves te dni cepajo prezrele češnje, pa tudi njihovi obiralci. Marsikdo na drevo leze v natikačih.

Sezona obiranja prvega drevesnega sadeža pri nas je otvorila tudi glavno sezono padcev z dreves. V minulih dneh je Uprava za zaščito in reševanje že večkrat poročala o tovrstnih dogodkih, ki so se končali s poškodbami, v preteklih letih pa so že bili zabeleženi tudi smrtni primeri ali hude poškodbe, ki so pustile trajne posledice. 

"Ob 17.50 je v naselju Kapla, občina Tabor občan padel s češnje. Posredovali so reševalci NMP Celje, ki so občana prepeljali v Splošno bolnišnico Celje."

"Ob 17.48 je v Notranjih Goricah, občina Brezovica, s češnje padel moški in se pri tem poškodoval. Zanj so poskrbeli reševalci NMP."

Kako se torej pravilno lotiti obiranja sadja, da ne bo treba postavljati na tehtnico zdravja v zameno za sladki sadež na oddaljeni veji? Sebastjan Potočnik iz kranjskega društva Zmigi se in član Alpinističnega odseka Kranj opozarja na posebnosti drevesa: "Pri plezanju na drevo je potrebno biti posebej previden, da samega drevesa ne poškodujemo in da so veje dovolj trdne. Skušamo enakomerno obremeniti več vej in ne samo ene, ker bi se ta lahko pod našo silo zlomila. Ponavadi vse gibe delamo veliko bolj na moč, včasih se je morda potrebno kar potegniti iz veje na vejo."

In kako bi se izkušen plezalec lotil češnje oziroma drugega sadnega drevja? Začne se s pravo obutvijo: "Včasih smo na drevesa plezali tudi bosi, na vsak način pa moramo pri obuvalu paziti, da so to čevlji s kvalitetnim podplatom."

Potočnik bi sicer pri drevesu uporabil tudi trike iz alpinizma. "Če je mogoče in če imamo na voljo, bi uporabil plezalni pas in daljšo zanko, dolgo vsaj 120 centimetrov, ki bi jo napeljal okoli veje ali debla, da bi me v primeru zdrsa ali zloma veje pod mano obdržala in tako ne bi prišlo do poškodbe. Za celotni manever bi potreboval še eno vponko z matico."

Plezanje je sicer športna prvina, ki jo lahko pričnejo vaditi že najmlajši in s tem razvijati svoj gibalne sposobnosti. Drevo je za kaj takšnega še posebej primerno, saj se otrok po mnenju Potočnika ob tem "uči predvidevanja, saj mora razmišljati, do katere dolžine je še varno iti, da se mu ne zlomi veja. Tako premaguje tudi strah pred višino, na koncu pa je nagrajen s sadežem."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ptptpt4 11:40 20.junij 2015.

    Začela se je sezona? Sezona češenj se je začela že pred enim mesecem in marsikje je že skoraj mimo, ampak očitno je za Žurnal samo Ljubljana merodajna.

  • matermila 09:51 20.junij 2015.

    Zdaj ne vem ali se delate norca iz svojih bralcev,ali mislite resno.(da sploh ne omenjam vašega alpinista.)Že celo življenje obiram sadje,zdaj pa naenkrat potrebuje človek alpinistično opremo,pa čevlje, pa ne vem kaj še vse.Potrebuješ dobro lestev,pa vsaj malo pameti.