Slovenija
5455 ogledov

Občani napovedujejo proteste, postavljanje živih barikad in zapor

Postojna, panorama Profimedia
"Glasni preleti letal, doneči in močni poki streljanj, svetlobni bliski in vojaške aktivnosti pozno v noč so dobesedno onemogočali normalen vsakdan, tako za domačimi vrati, kaj šele v delovnih okoljih in izobraževalnih ustanovah. Četudi gre zgolj za vojaške vaje in usposabljanje, so razmere, ki spominjajo na vojno stanje, na Postojnskem res že nevzdržne," je zapisal Marentič.

Župan Občine Postojna Igor Marentič je predsednici države Nataši Pirc Musar, ministru za obrambo Marjanu Šarcu ter varuhu človekovih pravic Petru Svetini danes poslal protestno pismo zaradi nevzdržnih razmer, ki jih lokalni skupnosti povzroča vojaško vadišče Poček.

Kot je pojasnil, na stanje opozarjajo že dolgo, tokrat pa "zahtevamo resen pristop k problematiki, ki zaznamuje življenje naših občanov, ki domujejo neposredno v prostoru, kjer vodstvo države sprejema, potrjuje in vrši vojaške aktivnosti".

Zadnje vojaške vaje so namreč, kljub večkratnim opozorilom in dogovorom, sodu izbile dno. "Glasni preleti letal, doneči in močni poki streljanj, svetlobni bliski in vojaške aktivnosti pozno v noč so dobesedno onemogočali normalen vsakdan, tako za domačimi vrati, kaj šele v delovnih okoljih in izobraževalnih ustanovah. Četudi gre zgolj za vojaške vaje in usposabljanje, so razmere, ki spominjajo na vojno stanje, na Postojnskem res že nevzdržne," je zapisal Marentič.

Nadaljeval je, da se MORS ne drži dogovorjenega, "kaj šele da bi si prizadevali zamejiti aktivnosti, ki neposredno motijo vsakdan v naši lokalni skupnosti in imajo negativen vpliv na naše okolje". Občani so obupani, obračajo se na občino. "Povsem nerazumno in nemogoče je delati in se sprehajati v takšnem hrupu, se spominjati na nekdanje in tudi trenutne resnične vojne spopade, pomirjati in pojasnjevati otrokom, ki jih budijo glasni streli, kakšno vlogo imajo vojaške vaje na našem območju, da o pomislekih o posledicah v okolju in za našo pitno vodo niti ne govorimo."

Neodgovorno in nespoštljivo

Igor Marentič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na občini pričakujejo več spoštljivosti in razumevanja s strani odgovornih v državi. "Morda bi vam čisto zares privoščili ali pa si želeli, da bi kdo izmed vas, odločevalcev, ob naslednjih vajah preživel nekaj ur ali pa dan v Postojni ter sam ocenil vzdušje, počutje in pa predvsem hrup ter agresijo vojaških aktivnosti. Enoznačna, subjektivna, morda tudi koristoljubna presoja, da se vojaške aktivnosti umešča v okolje, s katerim nimate neposredno stika, je res neodgovorna in nespoštljiva."

Zato spodbudnih besed in praznih obljub ne bodo več sprejeli. "Prevečkrat ste nas že razočarali v smislu, da so bile vaše dobre namere le kratkotrajnega značaja in konkretno niso našim občanom doprinesle ničesar, kvečjemu nasprotno. Vaje so vse številčnejše, vse bolj hrupne, agresivne in moteče. Ali nam s tem kot vodstvo države izkazujete koliko vam je mar za naše osnovne potrebe po varnosti? Slabo se počutimo ob dejstvu, da upravljate z našim okoljem tako malomarno, da vas posledice, ki jih s tem povzročate občanom ne ganejo vsaj do te mere, da bi nam izkazali pozornost," je zapisal Marentič in opozoril tudi na negativne okoljske vplive, povezane predvsem s pitno vodo, ki jo vojaške aktivnosti onesnažujejo.

"Država ima odgovornost do svojih državljanov, ki jim s takim načinom neupoštevanja številnih dosedanjih pobud in dogovorov ter grobim poseganjem v vsakdan, daje vedeti, da ji je bolj malo mar za njihovo kakovost življenja. V preteklosti, leta 2000 so podporniki civilne iniciative za zaprtje vojaških vadišč Poček in Bač zbrali 17.000 glasov in jih tudi predali ministrstvu. Občani tokrat napovedujejo proteste, postavljanje živih barikad in zapor, samoiniciativno so vzpostavili tudi anketni vprašalnik, ki znova izpostavlja ključne težave, predvsem pa resnične izpovedi in stresno doživljanje vojaških vaj v našem okolju," je dodal župan, ki se sprašuje, ali se morajo Postojnčani res na tak način boriti za miren vsakdan. 

"Tokrat zato skrajno resen apel, ukrepajte že! Občina nima formalnih vzvodov in pristojnosti, ki bi lahko zamejila problematiko, na potezi ste vi," je sklenil Marentič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Željko 21:47 09.oktober 2023.

    Postojnčani vadišče Poček je bil tam pred vami in ves čas veste kje ste. Tako da če vam kaj ne paše vrata so odprta

  • Kmodri 21:31 09.oktober 2023.

    Hja, poleg TNP bomo dobili prvi rezervat! Ja, no saj ga že imamo!

  • Avatar NickMason
    NickMason 21:20 09.oktober 2023.

    Ko bo zadnji ukrajinc padel pride evropa na vrsto,pa se treba pripravit