Slovenija
3502 ogledov

Občani zaskrbljeno opazovali tovornjake

tovornjak Profimedia
Prevoz pepela iz ljubljanske toplarne v Trbovlje je vznemiril občane in predstavnike tamkajšnje občine.

Energetika Ljubljana po novem odpadke, ki jih je vozila v moravški Termit, vozi v Trbovlje. Kot so zapisali na občini, jih skrbi, da lahko odpadke, ki je v Termitu ne morejo sprejemati, sprejema nekdo drug. Med drugim zahtevajo pojasnilo ministrstva za okolje in prostor, kolikokrat je bil v zadnjih treh letih opravljen nadzor nad odlaganjem materialov na degradiranih površinah HSE - Energetske družbe Trbovlje.

HSE - Energetska družba Trbovlje bo pepel, ki ga tja po novem vozi Energetika Ljubljana, skladno z veljavno zakonodajo predelala v koristen gradbeni material in ga ne bo odlagala, v Energetiki Ljubljana pa so zagotovili, da pepel, ki nastaja v njihovem proizvodnem procesu, ni nevaren odpadek.

V Energetiki Ljubljana so poudarili, da je bil prvi odvoz pepela iz toplarne v Trbovlje opravljen šele v torek popoldne. "Zaradi spremenjenih okoliščin, ki jo je povzročila odločba o prepovedi obratovanja naprave za predelavo odpadkov podjetja Termit, smo morali pristopiti k novi rešitvi," so pojasnili. 

V skladu s pravili javnega naročanja so poslali povpraševanje na različne naslove ponudnikov, tako zbiralcev kot predelovalcev odpadka, ki imajo dovoljenje za prevzem pepela. Razen družbe HSE - Energetska družba Trbovlje nobena izmed pozvanih družb ni oddala ponudbe. S podjetjem iz Trbovelj je tako Energetika Ljubljana sklenila naročilo za prevzem pepela do konca oktobra letos.

Uradni govorec MZZ Milan Balažic: "Ne gre za blokado, ampak zadržke, ki so Hrvaš Slovenija Župan Moravč: "Šepava stroka degradira sama sebe"

Zagotavljajo, da odpadki ne vsebujejo nevarnih snovi

V HSE so pojasnili, da se je njihova družba na podlagi povabila podjetja Energetika Ljubljana prijavila na razpis v zadevi zbiranja, skladiščenja in nadaljnjega ravnanja z nenevarnim odpadkom elektrofiltrskega pepela. Po njihovih navedbah gre za nenevaren odpadek iz termoproizvodnje, za katerega je bila junija izdelana ocena, iz katere izhaja, da niso presežene mejne vrednosti. Kot so poudarili v HSE, ti odpadki ne vsebujejo nevarnih snovi.

"Pri tem zavračamo navedbo, da bo družba odpadek odlagala, saj je v preteklosti aktivno odlagališče elektrofiltrskega pepela z odločbo Agencije RS za okolje v celoti zaprto in rekultivirano. V luči krožnega gospodarstva in ponovne uporabe odpadnih materialov bo elektrofiltrski pepel po začasnem skladiščenju in skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material, primeren za zasipe in sanacije degradiranih površin," so dodali.

V Energetiki Ljubljana so enako zatrdili, da se pepel oziroma material zato, ker je nenevaren, lahko uporablja za nasipni material. Sicer pa se v svetovnem merilu široko uporablja v gradbeni industriji. Pred končno uporabo tovrstnih surovin se pepel lahko skladišči na ustrezno urejenih deponijah, so dodali.

Ljubljanska toplarna sicer za proizvodnjo energije od leta 2002 uporablja rjavi premog z zelo nizko vsebnostjo žvepla in pepela ter od leta 2008 lesno biomaso oz. lesne sekance, so še povedali.

Od ministra pričakujejo odgovore

Poslanec Levice Primož Siter pa je danes na ministra za okolje in prostor Simona Zajca naslovil vrsto vprašanj in zahteval, da se javnosti jasno pove, kje se bo odlagal in v katerem obratu se bo predeloval pepel iz ljubljanske toplarne, kateri materiali se v obratu trenutno uporabljajo za izdelavo gradbenega materiala, kakšno je trenutno stanje tal na tej lokaciji in zakaj o tem niso obvestili prebivalcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • marsal 20:15 24.julij 2019.

    kako država skrbi za zdravje svojih prebivalcev? Tako, da s predpisi omogoča predelavo in vgradnjo elektrofiltrskega pepela v gradbene materiale , da o deponijah sploh ne govorimo ! Potem ti materiali v stavbah izločajo žlahtni plin radon , ki pobije ...prikaži večje letno več kot 100 Slovencev ! Beri : Dr. Damian Škrk ; Zaradi radona v sloveniji umre več kot 100 ljidi letno.