Slovenija
1793 ogledov

Župan Moravč: "Šepava stroka degradira sama sebe"

Uradni govorec MZZ Milan Balažic: "Ne gre za blokado, ampak zadržke, ki so Hrvaš Žurnal24 main
Župan občine Moravče Milan Balažic in Ljudska iniciativa Moravče (LIM) so se odzvali na izjavo direktorja Geološkega zavoda Slovenije Miloša Bavca.

Župan Moravč Milan Balažic in Ljudska iniciativa Moravče (LIM) so javnost obvestili o domnevnem zakopavanju nevarnih odpadkov na degradiranem območju v Moravčah. Na njihove izjave se je odzval Geološki zavod Slovenije. Direktor zavoda Miloš Bavec je trditve župana označil za popolnoma zavajajoče. Navedbe, da naj bi na območje Termita dovažali nevarne odpadke, so zanikali tako v podjetju Termit kot v Kemisu.  

Na njihove izjave so se ponovno odzvali Balažic in LIM, ki "odločno zanikajo neutemeljene obtožbe dr. Bavca in ga pozivata na soočenje argumentov. Stroka ni nedotakljiva svetinja in je podvržena kritiki, še posebej, ko je njena kvaliteta vprašljiva". "Župan dr. Milan Balažic v ničemer ne degradira stroke; šepava stroka degradira sama sebe," so v odgovoru na izjave direktorja zavoda GeoZS zapisali Milan Balažic, Jurij Kočar in Matjaž Marolt. 

Poudarjajo, da se o strokovnosti dela zavoda niso opredeljevali in da so povzeli mnenje Inštituta za okolje in prostor iz Celja. Ob tem izpostavljajo, da je bil izvajalec raziskave "izbran popolnoma mimo vednosti in mnenja občinskega sveta Moravče in LIM. Izvajalce je enostransko vsilil bivši župan Martin Rebolj". 

Zmotilo jih je, da izbrani izvajalec ni bil akreditiran za opravljanje laboratorijske analize in da je na GeoZS zaposlen sorodnik direktorja podjetja Termit. Pripombe imajo tudi na izbiro mesta vzorčenja in globino, s katere so vzorce jemali. Vzorčenje na vzhodnem delu so opravili na predlog LIM, a samo mesto izvedbe vzorčenja ni bilo izbrano skladno z njihovo voljo. "Pri izbiri mesta vzorčenja naša volja ni bila upoštevana, saj je predstavnik podjetja Termit ponovno odločno prepovedal vzorčenje na mestu, ki smo ga izbrali s predhodnimi ugotovitvami o območjih zakopavanja najbolj spornih snovi," so zapisali v odzivu. 

Balažic in LIM dodajajo, da so glede strokovnosti jemanja vzorcev in analize povzeli ugotovitve iz celjskega IOP, čigar poročilo so že poslali pristojnim državnim institucijam. Iz poročila naj bi tako izhajalo, da je GeoZS "v sklepnih ugotovitvah strokovno vprašljivo interpretiral posamezne vrednosti". Iz poročila IOP naj bi izhajalo, da je "Termit očitno kršil okoljevarstveno dovoljenje", so še zapisali. 

Minister Leben: V primeru krive prijave bo sprožil odškodninsko tožbo

O domnevnih kršitvah na območju nekdanjega odkopa Drtija v lasti družbe Termit je bil konec decembra obveščen tudi minister za okolje Jure Leben. Minister je prijavo še isti dan posredoval Inšpektoratu RS za okolje in prostor ter naročil inšpekcijski pregled, ki bo predvidoma opravljen v dveh tednih. 

Minister Jure Leben je danes, glede na neprimerna medsebojna obtoževanja različnih institucij v javnosti, naročil nova strokovna in neodvisna merjenja na podlagi vrtin, iz katerih bodo odvzeti vzorci tal, in povedal, da "želi z neodvisno analizo tal predvsem pomiriti občanke in občane Moravč, ki upravičeno več ne vedo, komu lahko zaupajo". Minister ob tem opozarja, da "gre za davkoplačevalski denar, ki bo tem novim analizam namenjen in da bo v primeru krive prijave proti Občini Moravče sprožil odškodninsko tožbo". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • loco 15:18 14.januar 2019.

    Verjel bom samo neodvisnim strokovnim analizam iz tujine, niakor pa ne institucijam pod okriljem države.

  • Avatar Leon
    Leon 10:29 14.januar 2019.

    Vprašajte neodvisne strokovnjake ! Zakaj nam lažejo državne službe ? Znana profesorica je javnosti sporočila ,da so izmerili nedovoljene snovi v slovenskih termalnih kopališčih ,ki presegajo nekaj 100 krat dovoljene mere ............nihče nam ni odgovoril ,katera kopališča so saj se ...prikaži več bojijo osipa obiska .Hvala za takšne inštitucije plačane z davkoplačevalskim denarjem