Slovenija
42 ogledov

Občina bo gradila garažo pod tržnico sama

ljubljana 30.10.10, trznica, ljubljanska trznica, nakupovanje, foto: anze petkov Anže Petkovšek
Predvidoma na naslednji občinski seji bodo svetniki preklicali akt o javno-zasebnem partnerstvu pri ureditvi podzemne parkirne hiše pod ljubljansko tržnico.

"Od leta 2012 dalje ni bilo izkazanega interesa zasebnih partnerjev po vstopu v projekt," ugotavljajo na Mestni občini Ljubljana (MOL), kjer zato predlagajo, da akt, ki ni več aktualen, preneha veljati. Projekt, ki ga je je župan Zoran Janković napovedoval že pri svoji pri kandidaturi leta 2006, bo kot kaže občina dokončala sama.

Zasebnega partnerja je občina iskala sicer že leta 2011. Na razpis se je prijavilo le Gradis skupine G skupaj s Kranjsko investicijsko družbo, a jima občina ni priznala sposobnosti. Podjetji namreč nista predložili izjave banke o financiranju, ampak sta se sklicevali, da bosta podpisano izjavo lahko pridobilo šele v kasnejši fazi razpisnega postopka.

Kasneje občina zasebnega partnerja za izgradnjo projekta ni več iskala, a kot kaže so na javno-zasebno partnerstvo računali skoraj do zadnjega.

Nova cena? 31,4 milijona evrov

Še v oktoberskem osnutku proračuna za leto 2017 je občina še računala na vložek zasebnega partnerja v višini 20,7 milijona evrov, med tem ko najnovejši osnutek zasebnih sredstev ne predvideva več. Po najnovejši oceni občine, navedeni v zadnjem javnem osnutku proračuna, naj bi celoten solo projekt občino stal 31.387.468 evrov.

Za projekt izgradnje parkirne hiše Tržnica in prizidek k Mahrovi hiši in ureditev Vodnikovega trga je občina avgusta prejela nove kulturnovarstvene pogoje, ki natančnejeje opredeljujejo arheološka izkopavanja in sklep agencije za okolje o potrebni pridobitvi okoljevarstvenega soglasja na podlagi izdelane presoje vplivov na okolje. "Na osnovi teh dejstev je pričetek gradnje planiran v letu 2018 in je odvisen od poteka ter rezultatov arheoloških izkopavanj, pridobitve okoljevarstvenega soglasja (OVS) in upravnega postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja," še ocenjujejo na občini.

Komentarjev 10