Slovenija
11 ogledov

Občina toži Mors

Ivan Molan Žurnal24 main
Neizpolnjevanje dogovora. Mors Občini Brežice dolguje 900 tisočakov in sedem stanovanj.
Sestanek konec maja
Javna infrastruktura. Kot je povedal župan Ivan Molan, dobi Občina Brežice denar od Morsa za souporabo določene lokalne javne infrastrukture. Po podatkih Morsa so občini leta 2008 za to namenili okoli 587, predlani 260 in lani 377 tisočakov. Glede nerealiziranih aktivnosti pa bo konec meseca na Morsu sestanek s predstavniki Občine Brežice.

“Ker se ministrstvo za obrambo (Mors) ni držalo dogovora, sklenjenega septembra 2009, da na Občino Brežice brezplačno prenese lastništvo sedmih stanovanj, bo občina prihodnji teden proti Morsu vložila tožbo,” je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil župan Ivan Molan.“V tem trenutku so okoliški krajani vse bolj razburjeni, občina pa se počuti izigrano,” je pojasnil.

Dogovori
Občina in Mors sta leta 2007 podpisala dogovor o sodelovanju pri posodobitvi vojaškega letališča Cerklje ob Krki. “Takrat je bilo tudi dogovorjeno, da bo Mors kot nadomestilo za uporabo zemljišč in za sodelovanje pri obnovi vojaškega letališča vsako leto vlagal do 600 tisoč evrov za konkretne programe, ki se bodo izvajali v okolici,” je povedal Molan.

Leta 2009 pa so se dogovorili, da Mors zaradi pomanjkanja denarja občini del sredstev nameni v obliki stanovanj v vrednosti 340 tisočakov.

7 stanovanj bi moral Mors skladno s sklepom iz leta 2009 prepisati na Občino Brežice.

Socialna stiska
Gre za okoli 60 praznih vojaških stanovanj. “Nekaj je takšnih, ki bi bila takoj vseljiva, nekaj jih je v precej slabem stanju,” je razložil Molan. Mors je na občino leta 2008 prepisal štiri stanovanja, leta 2009 pa bi jih moral še sedem. Občina jih potrebuje za neprofitna stanovanja za socialno ogrožene in za mlade družine. “Trenutno imamo na seznamu okoli 50 upravičencev. S prenosom stanovanj bi lahko vsaj malo ublažili socialno stisko,” je dejal.

Mors občini po županovih navedbah poleg sedmih stanovanj dolguje okoli 300 tisočakov za lani in 600 tisočakov za letos.

Manj sredstev
Kot so nam povedali v službi za strateško komuniciranje pri Morsu, se bo zaradi spremembe zakonodaje prenos stanovanj nadaljeval glede na predpise o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja.

Lani in letos pa se je obseg sofinanciranja lokalne javne infrastrukture po njihovih navedbah zmanjšal zaradi finančne krize in s tem povezanega zmanjšanja finančnih sredstev, ki so na voljo v ta namen. “V pripravi je program sofinanciranja investicij v lokalno javno infrastrukturo zaradi obremenitev, ki jih povzroča letošnje delovanje Slovenske vojske, vendar mora ministrstvo za obrambo letni obseg sofinanciranja uskladiti tudi s preostalimi občinami glede na upočasnjeno dinamiko in razpoložljiva finančna sredstva,” so izpostavili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.