Slovenija
3 ogledov

Občina vodi propagando

Tisti del Spodnjega Starega Grada, ki bi lahko krasil razglednico. Žurnal24 main
S pospešeno obnovo kraja Spodnji Stari Grad občina Krško nabira točke pred končnimi odločitvami.
 
 

V zadnjem tednu občina vodi kampanjo, češ kaj vse smo dobili.

Andreas Repše, Spodnji Stari Grad

 
Občinska služba za stike z javnostmi je medijem posredovala podatke o celoviti ureditvi naselja Spodnji Stari Grad, ki je v končni fazi. "V tem času poteka asfaltiranje ceste skozi naselje, medtem ko je že zgrajena kanalizacija in obnovljena celotna komunalna infrastruktura v skupni vrednosti 1,5 milijona evrov," so zapisali v sporočilu za javnosti. Sporočilo je podkrepljeno s fotografijo kraja, skozi katerega se vije nova asfaltna cesta.

 

Anketarji na delu

Merijo sprejemljivost. Agencija za radioaktivne odpadke se je odločila družbeno sprejemljivost odlagališča NSRAO preveriti na terenu. Tako bodo anketarji predvidoma do četrtka končali anketo v vaseh v neposredni bližini predvidene lokacije. "Anketa bo zajela tudi krajane Vrbine, zato bo pristranska," je prepričan Repše. Kot je znano, se bodo prebivalci Vrbine odselili, če bo občina dala k odlagališču pozitivno mnenje. V želji po selitvi bodo Vrbinčani odlagališče torej podprli, pravijo poznavalci.

Andreas Repše, predstavnik civilne iniciative v kraju, pravi, da gre za propagando oziroma občinsko kampanjo pred končnimi odločitvami o tem, ali odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) v Krškem bo ali ne. Kot je znano, krajani Spodnjega Starega Grada odlagališču nasprotujejo oziroma v zameno zahtevajo nekaj ugodnosti, med drugim individualno rento.

Pet pred dvanajsto
"V zadnjem tednu je občina začela kampanjo in medije obsipala s podatki o tem, kaj vse smo dobili," pravi Repše, ki je prepričan, da gre za skrbno načrtovane zadeve pred končno odločitvijo o odlagališču. "To je propaganda pet minut pred dvanajsto," je ogorčen Repše, ki dodaja, da so se morali prej vsa leta bojevati za vsak decimeter robnika posebej.

Nesorazmerja med kraji
"V Spodnjem Starem Gradu poteka tudi gradnja individualnih hišnih priključkov za komunalne odpadne vode, za katere Občina Krško prispeva 95 odstotkov sredstev," so zapisali v sporočilu za javnosti in dodali, da je višina sofinanciranja vezana na bližino jedrskega objekta.

Tako je za naselja Spodnji Stari Grad, Spodnja Libna, Stara vas in Žadovinek, ki ležijo v 1500-metrskem pasu, omogočeno 95-odstotno sofinanciranje. Za krajevne skupnosti v 2500-metrskem pasu je delež občine 82-odstoten, v preostalih krajevnih skupnostih pa je sofinanciranje individualnih hišnih priključkov 70-odstotno.

Po mnenju predstavnika Spodnjega Starega Grada gre za nesorazmerje med kraji, ki so blizu jedrskega objekta, in kraji, ki so od njega oddaljeni. Tako je razlika med krajani Koprivnice, od koder prihaja tudi župan Bogovič, in krajani Spodnjega Starega Gradu le 150 evrov, so preračunali krajani.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.