Slovenija
6 ogledov

Občinarji danes pri Cerarju

Zemljevid občin Ministrstvo za javno upravo
Predstavniki združenj občin se bodo sestali s predsednikom vlade.

Predsedstva vseh treh združenj občin se bodo danes opredelila do zadnjega vladnega predloga glede sredstev za občine za letošnje leto. Skupni sestanek bo potekal že zjutraj, nato pa se bodo ob 10. uri sestali tudi s premierjem Mirom Cerarjem.

Na petkovem sestanku so občine in vladna stran stališča sicer zbližali, a se še niso povsem uskladili. Čas za dogovor pa se izteka, saj naj bi vlada že v četrtek predstavila predlog rebalansa državnega proračuna za letos.

Predlog vlade 514 evrov

Zadnji vladni predlog predvideva povprečnino v višini nekaj čez 514 evrov, medtem ko je bila lani 536 evrov, kar so v občinah želeli ohraniti tudi za letos. Pri tem pa opozarjajo, da sredstva že nekaj let ne sledijo pokrivanju tekočih stroškov občin.

Da bi te lažje pristale na zmanjševanje sredstev, ki so jih deležne iz državne blagajne, naj bi pripomogli z iskanjem možnosti za zmanjšanje njihovih stroškov.

Interventni ukrepi

Vlada bo tako v obravnavo DZ skupaj z rebalansom poslala tudi predloga zakona o interventnih ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin, ki sicer prinaša nekatere prihranke, a v občinah njihov finančni učinek ocenjujejo za precej manjšega kot vladna stran. Vlada pa je določila tudi 20 področij, kjer bodo v nadaljevanju leta poskušali poiskati sistemske spremembe, ki bodo občinam omogočile znižati stroške.

A tudi če bi občine pristale na nižjo povprečnino, je odprtih dilem še nekaj. Še vedno so si namreč narazen glede ukinitve sredstev za sofinanciranje investicij. Finančno ministrstvo pa vztraja tudi pri ukinitvi solidarnostne izravnave nad primerno porabo.

Odločitev glede podpore dogovoru bo sicer sprejemalo vsako združenje posebej.

Komentarjev 1
  • dragec 08:07 27.januar 2015.

    Odkod so župani poiskali denar za izkope v predvolilnem času????