Slovenija
17 ogledov

Občinarski sistem draži komunalo

Odpadki Živa Zakšek
Martin Grčar. Tako majhna država bi morala imeti enoten sistem zbiranja odpadkov.

“Navadili smo se, da ločujemo odpadke, bomo pa še biološke,” je izpostavila Karmela Ozimek iz Žužemberka. Ob tem je opozorila na premajhne zabojnike, ki bodo po njenem mnenju v enem dnevu polni. “Potrebovali bi jih več ali pa večje, kot so za embalažo, steklo in papir,” je dodala.

Do petka so morala komunalna podjetja po vsej Sloveniji zagotoviti ločeno zbiranje bioloških odpadkov. V Občini Žužemberk so zato v četrtek postavili 23 novih zabojnikov, še 11 pa jih bodo do konca julija razporedili po potrebi, je pojasnil Martin Grčar z občine.

Po njegovi oceni pri zbiranju bioloških odpadkov v lokalnih skupnostih vlada popolna zmeda, za katero je krivo okoljsko ministrstvo. “Za tako majhno državo bi morali uvesti enoten sistem,” je dejal. Zdaj ima vsaka občina svoj sistem, kar zadevo po njegovem mnenju dodatno podraži. Nadzor nad pravilnim odlaganjem bodo uvedli šele po prehodnem obdobju in bo v začetku namenjen predvsem ozaveščanju občanov in ne kaznovanju.

Okoljski inšpektorji bodo nad komunalami izvajali nadzor, kdaj, pa ne bodo napovedali. Globe za komunale so do deset tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.