Slovenija
31101 ogledov

Obdavčili bi luksuz. Kaj pa vikendi na Hrvaškem?

Camino Krk
1/2
Luka Tabako
Vlada napoveduje nepremičninski davek, s katerim naj bi predvsem bolj obdavčili luksuz in drugo ter tretjo nepremičnino. Torej vikende v Piranu, kaj pa v Savudriji?

Bomo obdavčili tudi slovenske vikende na Hrvaškem? Lahko bi jih, pravijo na ministrstvu za finance. "V sedanjem sistemu obdavčitve lastništva nepremičnin, ki vključuje nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč in davek od premoženja, so davčni zavezanci obdavčeni le glede nepremičnin na območju Slovenije. Pravne podlage trenutno ne omogočajo obdavčevanja nepremičnin izven našega teritorija," pravijo na ministrstvu za finance, kjer pripravljajo nepremičninski davek, s katerim se bodo pravne podlage za obdavčitev nepremičnin spremenile.

Podatke o slovenskih nepremičninah na Hrvaškem bi, kot kaže, lahko dobili, čeprav jih trenutno še nimamo. "Na podlagi evropske direktive si države članice z avtomatično izmenjavo podatkov sporočajo informacije o dohodkih in premoženju rezidentov Slovenije, med drugim tudi o lastništvu nepremičnin in iz njih izhajajočem dohodku, če s temi podatki razpolaga davčni organ. Konkretno Hrvaška avtomatično poroča o dohodkih, izhajajočih iz lastništva nepremičnin, ne pa tudi zgolj o lastništvu nepremičnin," pravijo na ministrstvu za finance.

Po neuradnih podatkih je na Hrvaškem okrog 110 tisoč nepremičnin, ki so v lasti Slovencev.

Evropska zakonodaja to dopušča, toda …

Obdavčitev slovenskih vikendov na Hrvaškem ne bila v nasprotju z evropsko zakonodajo. "EU ne ureja tovrstnih vsebin, je pa po mednarodnih pravilih o izogibanju dvojnega obdavčevanja izvorna pravica za obdavčitev nepremičnin podeljena državi, na območju katere se nepremičnine nahajajo. To pa ne prepoveduje obdavčevanja tudi na nepremičninah rezidentov izven držav rezidentstva. Pravila se urejajo v bilateralnih sporazumih in seveda v nacionalni zakonodaji. Ob tem velja poudariti, da se ob morebitni uvedbi tovrstne obdavčitve običajno vzpostavi tudi mehanizem, ki preprečuje dvojno obdavčevanje," so nam pojasnili na ministrstvu za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič. 

Klemen Boštjančič | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

V praksi bi to pomenilo, da bi se slovenskim lastnikom nepremičnin na Hrvaškem pri nas odmeril davek, od katerega bi lahko odšteli nepremičninski davek, ki bi ga plačali na Hrvaškem. Lastnik 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja na Hrvaškem nam je povedal, da na Hrvaškem plačuje po dvesto evrov nepremičninskega davka letno. 

A kot kaže, je malo verjetno, da bi prišlo do obdavčitve vikendov, ki jih imajo Slovenci na Hrvaškem. "Če se upošteva izhodišče, da davek na nepremičnine predstavlja dajatev občini za zagotavljanje pogojev splošne komunalne in storitvene opremljenosti, ki je na voljo nepremičnini in posredno ustvarja njeno vrednost, obdavčevanje tujih nepremičnin s slovenskim davkom na nepremičnine ni primerno," na ministrstvu za finance odgovarjajo na vprašanje, ali bi bilo prav, da se v obdavčitev nepremičnin vštejejo tudi nepremičnine, ki jih imajo Slovenci na Hrvaškem ali v drugih državah. To drži, a če nameravajo obdavčiti celotno premoženje posameznika, bi bilo prav, da se upoštevajo tudi obmorski vikendi na Hrvaškem, ne le v Sloveniji.

Velika težava pri obdavčitvi nepremičnin na Hrvaškem bi bilo najbrž njihovo vrednotenje. V Sloveniji je geodetska uprava na podlagi podatkov o dejanskem prometu z nepremičninami pripravila množično vrednotenje nepremičnin, za Hrvaško pa teh podatkov oziroma modela nimamo.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 58
  • dare326 18:07 28.marec 2023.

    Vladajoči socialisti nebrzdano zapravljajo in potrebujejo denar za druge socialiste. To se je povsod končalo kot v Venezueli.

  • miro8 15:12 28.marec 2023.

    Več ko bodo nabili davkov, prej jih bo odneslo na britof zgodovine. Zato plešoči, kar nabijte. Takoj in čim več.

  • lojs 13:52 28.marec 2023.

    mislim, da bo treba vpraša tistega kužka, ki ga bo stevardesa prinesla na sejo vlade