Slovenija
28 ogledov

Obet črnega scenarija

Alojz Knafelj, župan Občine Straža, je v proračunu že pripravil rezervo za pomoč Žurnal24 main
V torkovi dolenjski izdaji Žurnala24. Novoles. Napovedane seje nadzornega sveta ni bilo. Na občini se pripravljajo na najhujše.

Za včeraj napovedanega nadaljevanja seje nadzornega sveta (NS) Novolesa, na kateri naj bi sprejeli program ukrepov za prestrukturiranje, ni bilo. Rok Barbič, predsednik uprave Novolesa, nas dopoldne, ko smo bili na Straži, ni želel sprejeti, se je pa pozno popoldne oglasil z izjavo za javnost, v kateri je opisal načrte glede prestrukturiranja in napovedal, da naj bi se NS o njih odločal na naslednji seji, predvidoma konec meseca.

Zakaj v težavah

Stari grehi. Skupina Novoles po besedah Roka Barbiča, predsednika uprave, ne more poslovati pozitivno zaradi kreditov, najetih v letih 2002–2004, padca prodaje pohištvenih programov in nezmožnosti prilagoditve spremembam na trgu pohištva.

Župan Alojz Knafelj, ki je bil v Novolesu zaposlen več kot 30 let in bil tudi član nadzornega sveta, pravi, da je kriva slaba tehnološka opremljenost in tudi zgrešene naložbe, kakršna je bila prečna hala, vredna dva milijona evrov.

Spominja na Tom
Na pogajanjih prejšnji mesec so nas mirili, naj ne bomo panični, da imajo rešitev, a nam niso povedali, kakšno, zato se bojimo, kaj bo. To me zelo spominja na začetek konca mokronoškega Toma,” je dogajanje v Novolesu komentirala Majda Marolt, sekretarka območne organizacije zveze svobodnih sindikatov.

Mitja Bukovec, predsednik sindikata v Novolesu, nam je včeraj povedal, da so delavci novembrske plače dobili, regresa za lani pa še ne.

Barbičevi načrti
Z ministrstvom za finance in bankami upnicami se dogovarjamo za prestrukturiranje dolgov, kar bi omogočilo realnost pridobitve potencialnega tujega vlagatelja, ki bi zagotovil tudi nov prodajni trg. Po drugi strani pa smo pripravili tudi več možnih rešitev prestrukturiranja poslovnega modela. O vseh rešitvah se NS še ni dokončno formalno izrekel, je pa pooblastil upravo, da v čim krajšem času pripravi vse potrebne podlage za preselitev dejavnosti iz Brežic na Stražo. Obe družbi v 
Brežicah ali zemljišče in objekte pa bomo poskušali prodati,” je pojasnil Barbič.

Občina že siromašna
Alojz Knafelj, župan Občine Straža, pravi, da ima o podjetju, na katerem sloni gospodarstvo občine, zelo skope informacije.

“Če se zgodi likvidacija, to za nas pomeni, da se bo 140 družin – kolikor je v Novolesu zaposlenih naših občanov – znašlo v socialni stiski. Pri pripravi proračuna smo zato za 20 odstotkov zmanjšali sredstva za kulturo in šport, da bomo lahko ta denar namenili družinam kot enkratno denarno pomoč,” je dejal Knafelj in dodal, da še vedno upa, da bo Novoles v neki obliki preživel.

Občina Straža, kot je pojasnil Knafelj, do zdaj sicer ni imela kritične brezposelnosti, je pa po najnižjem dohodku na prebivalca med slovenskimi občinami na 
četrtem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.