Slovenija
24 ogledov

Obetamo si lahko le polovico obljubljenega z Zujfom

prvi dan šole Saša Despot
Z 2,5-odstotno gospodarsko rastjo bi vlada morala odmrzniti nekatere pravice, ki so jih začasno zaustavili z zakonom o uravnoteženju javnih financ (Zujf). Že zdaj je jasno, da vseh ukrepov predvidenih za leto 2016 ne bodo odmrznili. Vlada zaenkrat govori o polovici obljubljenega.

Po grobih ocenah bi za vsa obljubljena povišanja, odmrznitve in sprostitve, ki jih predvideva Zujf, le v javnem sektorju potrebovali okoli 350 milijonov evrov, ki pa jih vlada nima oziroma z gospodarsko rastjo ne bi bilo mogoče pokriti vseh sprostitev. Predvidene reze je vlada obravnaval že danes, a so si za osnutek reformnega programa in programa stabilnosti vzeli še dodaten teden.  Zaenkrat naj bi govorili o odmrznitvi polovice obljubljenega.

Po napovedih ministrov je pričakovati, da se bodo povišali nekateri socialni transferji in uskladila napredovanja v javnem sektorju. Po napovedih prvaka Desusa Karla Erjavca pa bodo zagotovo odmrznili usklajevanje pokojnin, čeprav dogovor še ni sprejet.

Višji minimalni osebni dohodek in otroški dodatki

Za zdaj je jasno, da se bo uskladil minimalni osebni dohodek, ki je namenjen minimalnim življenskim potrebam. Ta naj bi se zvišala iz 269 na 288 evrov.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se zavzema tudi za sprostitve pri otroškem dodatku in štipendijah. V petem in šestem dohodkovnem razredu bi bili tako bili višji za okoli deset odstotkov. Družine, katerih dohodki na družinskega člana padejo v višji, sedmi razred, pa bi bile v letu 2016 spet upravičene do otroškega dodatka. Za socialno politiko naj bi dodatno namenili 70 milijonov evrov.

Javnem sektorju bodo sprostili napredovanja

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je že napovedal, da nameravajo v prihodnjem letu izpolniti zavezo glede sprostitve napredovanj v javnem sektorju, ki bodo stale preko 180 milijonov evrov. Pri vseh ostalih ukrepih v javnem sektorju pa bodo po njegovih besedah popuščali postopno.

Zato še vedno ni jasno, kaj se bo zgodilo z omejitvijo zaposlovanja, prepovedjo sklepanja avtorskih in podjemnih pogodb ter študentskega dela, omejitev sklepanja pogodb o izobraževanju, omejitev števila dni letnega dopusta in prenehanje pogodbe o zaposlitvi ob izpolnitvi pogojev za zaposlitev, ki veljajo v javnem sektorju in bi se morali s prihodnjim letom končati.

Kaj bi morali še pridobiti?

V skladu z Zujfom bi se moral odmrzniti tudi peti razred za državne štipendije, pomoč ob rojstvu otroka ne bi bila več vezana na cenzus, prav tako ne dodatek za veliko družino, za nadomestila ne bi več veljala omejitev dvakratnik povprečne plače, ampak bodo lahko do 2,5-kratnika. Starševsko in očetovsko nadomestilo pa ne bi bilo več znižano, ampak bi se izračunalo od sto odstotkov osnove (poenostavljeno rečeno od celotne plače, zdaj je znižano na 90 odstotkov). 

Vsem, ki bodo očetje postali v letu 2016, pa bi po celotni odmrznitvi (Zujfa) pripadalo pet dni več v celoti plačanega očetovskega dopusta.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 08:20 23.april 2015.

    Začnejo naj varčevati še pri sebi.