Slovenija
15 ogledov

'Obisk Doba pametna odločitev'

Minister Aleš Zalar se je z zaporniki pogovarjal zlasti o prostorski stiski.
1/10
Žurnal24 main
Pravosodni minister Aleš Zalar je obiskal zapor na Dobu, kjer se je sestal z zaporniki. Ti so lahko "brez zadržkov povedali, kar so želeli".

Kot je po pogovorih dejal minister Aleš Zalar, je bilo takšno srečanje pametna odločitev, zapornik Janko Gačeša pa je dejal, da so obsojenci odgovornim prenesli, kar so želeli.

Pogovor je bil po njegovih besedah zgolj informativne narave, dogovorili pa so se za sodelovanje s posameznimi strokovnjaki, ki bodo prisluhnili problematiki obsojencev. Ob tem je opozoril predvsem na prostorsko stisko in pomanjkanje strokovnega dela z obsojenci.

Glede peticije, ki so jo zaporniki podpisovali za odstop direktorja zapora na Dobu Jožeta Podržaja, je Gačeša dejal, da omenjeno problematiko pripisujejo predvsem načinu vodenja samega zapora, za kar je po njegovo odgovoren direktor. Na vprašanje, ali pri omenjeni peticiji še zmeraj vztrajajo, je odgovoril, da se konkretno o tem z ministrom niso pogovarjali, upajo pa, "da bo ministrstvo samo prišlo do takega zaključka".

Da o odstavitvi Podržaja ni bilo govora, je potrdil tudi Zalar in obenem dodal, da je  bil cilj zapornikov predvsem izboljšanje razmer in ne odstavitev direktorja zapora.

Če bo denar, bo nov zapor že kmalu
Sicer pa je Zalar izrazil upanje, da bo z rebalansom proračuna zagotovljen denar za nov zapor na Dobu, prva polovica te gradnje bo tako lahko zaključena konec prihodnjega leta, ko bi se lahko tja preselilo 174 obsojencev. Do takrat pa bodo z nekaterimi sistemskimi spremembami izboljšali razmere v zaporu, kar bi se lahko zgodilo pred koncem letošnjega leta. Ob tem je izpostavil, da prostorska problematika ni glavna težava zapornikov.

Po ministrovih besedah se je namreč pokazalo tudi, da je obseg obsojencev, ki se zdravijo zaradi depresivnosti, razmeroma velik in da je tudi nagnjenost k samomorom višja kot običajna. Ob tem je dodal, da razmišljajo tudi o ustanovitvi oddelka forenzične psihiatrije na Psihiatrični kliniki v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.