Slovenija
23 ogledov

Oblak, ki neprestano raste

NT-konferenco v Portorožu je spremljal tudi poseben balon, poslikan z logotipom Žurnal24 main
Računalništvo v oblaku. Kaj je cloud computing in kako se uporablja.

Z računalništvom v oblaku ste številni že seznanjeni, a morda tega ne veste. Gre za ponujanje programskih orodij in podatkov v obliki storitev, ki jih uporabljamo kar prek spletnega brskalnika. Ni več nameščanja dodatne programske opreme in skrbi za njeno pravilno delovanje, saj deluje v računalniškem centru ponudnika storitve.

Prednosti cloud computinga
Poudarek na računalništvu v oblaku oziroma cloud computingu je bil tudi minuli teden na NT-konferenci v Portorožu. "Krog uporabnikov računalništva v oblaku bo zagotovo razširila še povsem sveža zbirka Office 2010. Ta prvič vključuje tudi spletne različice pisarniških programov, ki nam omogočajo preprostejše urejanje, komentiranje in izmenjavo dokumentov kar v spletnem brskalniku – tudi na računalnikih, kjer Office ni nameščen," pojasnjuje Boštjan Stražar iz Microsofta Slovenija in dodaja, da je prednost cloud computinga zagotovo ta, da ni treba več kupovati in nameščati ustrezne programske opreme ter redno skrbeti zanjo s popravki in posodobitvami. Vse nam je na voljo kar prek spleta.

Zakaj govorimo o oblaku?
Običajni programi, ki jih namestimo na svoj računalnik, kljub temu ne bodo izginili, saj imajo nekatere prednosti na področju zmogljivosti, funkcij in orodij, ki jih spletne storitve ne morejo ponuditi. Od kod pa pravzaprav ime računalništvo v oblaku? "Ker je programska oprema shranjena nekje zunaj, na oddaljeni lokaciji, lahko z drugimi besedami rečemo, da je nameščena v oblaku," razloži Stražar, ki je pri podjetju dela kot vodja poslovanja za področje razvoja aplikativnih rešitev.

INTERVJU: Val Šribar, Gartner(Slovenec iz Amerike)

Med vsemi govorniki na NT-konferenci ste bili najbolj sproščeni. Morda zato, ker imate tudi ameriško kri?

Ne vem. Se vam zdi, da gre za smrtonosno kombinacijo Slovenec-Američan (smeh)? Vsake dve leti hodim domov, slovensko pa govorim le z mamo, zato je moja materinščina bolj zastarela.

Kako je bilo na odru z Borisom Kobalom?

Zelo zabavno, nič od tega ni bilo zrežiranega. Opazil sem, da so se ljudje zelo zabavali.

Ste v Portorožu kaj doživeli prvič?

Da. Nikoli še nisem sedel na stranišču pred toliko ljudmi in nikoli še nisem stal na istem odru kot predsednik države. Tokrat najbrž tudi zadnjič (smeh)!Iz. K.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.