Slovenija
32 ogledov

Obljuba: podražitev ne bo

Žetonov po 15. avgustu ne bodo več prodajali, uporabljali pa jih bomo lahko še d Žurnal24 main
MOL bo LPP letos nakazala kar deset milijonov evrov subvencij – tudi zaradi teh naj bi javno podjetje leto končalo v plusu.

Mestna občina Ljubljana (MOL), vsa javna podjetja in javni zavodi bodo letošnje leto končali v plusu, se je pohvalil ljubljanski župan Zoran Janković. Obljubil je, da zato javna podjetja naslednje leto ne bodo dražila svojih storitev, ker za to ni nobene potrebe, razen če bo to odredila država, kot je to nazadnje storila z deževnico.

LPP še milijon več

Pohvalil se je tudi, da je MOL brez dodatnega kredita letos že odplačala 8,1 milijona evrov glavnice in da bo do konca leta skupno odplačala 9,3 milijona. "Tako se bo zadolženost s 132 milijonov zmanjšala na 123 milijonov evrov – toliko je bila občina nazadnje zadolžena sredi leta 2009," je povedal župan.

Da bodo vsa javna podjetja znotraj holdinga (Ljubljanski potniški promet (LPP), Snaga, Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka) in Energetika Ljubljana) leto končala pozitivno, se bo zgodilo prvič po letu 1994, je dodal Janković, a pozabil omeniti, da so bila ta javna podjetja v začetku tega leta rekordno zadolžena, in sicer za 26,1 milijona evrov, leto prej pa le za 8,8 milijona. Ob tem dodajmo, da bo največji izgubar med javnimi podjetji – LPP, ki je imel lani kar 7,4 milijona evrov izgube – letos dobil deset milijonov evrov subvencije od MOL. Dodaten milijon bo namreč dobil po sprejemu drugega rebalansa proračuna 9. decembra.

Janković meni, da si je LPP to zaslužil, ker je v zadnjih treh letih odprl številne nove linije v sosednje občine, spremenil režim linij po Ljubljani in zato naštel za 29 odstotkov več voženj.

Spomnimo, da je imela ob LPP lani izgubo tudi Snaga (1,4 milijona evrov), Energetika Ljubljana in Vo-Ka pa dobiček v višini 5,4 in 5,3 milijona evrov.

Zimska služba. Zadnja zima je MOL stala 7,5 milijona evrov; upajo, da bo letošnja milejša in da bo stala 5,5 milijona. Letos bodo testirali novo ekološko sredstvo, ki so ga v ponedeljek že posipali po središču mesta; če se bo obneslo, ga bodo v prihodnje uporabljali. Janković težav s koncesionarjem za zimsko službo KPL (njegova "mama" CPL je namreč v stečajnem postopku) ne pričakuje. KPL ima sicer v skladiščih že pripravljenih več sto ton soli in sto kubikov peska.

Grosuplje. V grosupeljski osnovni šoli so ob začetku letošnjega leta odpustili romskega koordinatorja, ki pa zdaj svojo pravico išče na sodišču. "To sem storil zato, ker ne bom prenašal norčevanja," je poudaril nekdanji romski kecembra, potem pa naj bi mu zagotovili možnost po-
daljšanja delovnega razmerja.

Šola zavrača obtožbe

Nekdanji ravnatelj in grosupeljski podžupan Božidar Gabrijel dodaja, da je Broordinator Bruno Brajdič. Kot pojasnjuje, je na prvi šolski dan na običajni poti pobral romske šoloobvezne otroke in jih pripeljal v šolo, kjer pa mu je vodstvo šole ponudilo delovno knjižico. je imel delovno pogodbo sklenjeno do 31. dajdič

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 23:43 26.november 2013.

    Če bi podražili, se bi ljudje še manj vozili.