Slovenija
23 ogledov

Obljubil treznost, napihal 1,33

policija, policist, alkohol, kontrola
1/7
Žurnal24 main
Noč brez nesreč. Organizatorji zadovoljni z akcijo, čeprav se je izkazalo, da je alkohol še vedno redni sopotnik marsikaterega voznika. Policisti odvzeli 50 vozniških dovoljenj.

Z akcijo smo zadovoljni, saj smo Sloveniji ob pomoči policije, medijev in ostalih organizacij pokazali, da lahko storimo korak naprej za to, da boso ceste bolj varne, je za Žurnal24 dejal Robert Štaba iz Zavoda Varna pot, ki je v Sloveniji organiziral vseevropsko Noč brez prometnih nesreč.

"Alkohol je slovenski problem. Dejstvo je, da smo bili v preteklih letih do tega preveč tolerantni in da je prišel čas, da se ta tolerantnost preneha," dodaja Štaba.

Po podatkih ankete, ki jo je opravil Zavod, je že 57 odstotkov vprašanih kdaj sedlo za volan pod vplivom alkohola, četudi se jih 95 odstotkov strinja, da to ni prav.

Noč brez prometnih nesreč sicer ni minila popolnoma brez pokanja pločevine, a k sreči hujših posledic ni bilo. Po podatkih policije se je pripetilo 12 nesreč z lažjimi poškodbami, 11 pa se jih je končalo le s trpljenjem pločevine.

So pa policisti med poostrenim nadzorom še posebej skrbno bdeli nad treznostjo voznikov. Ustavili so jih kar 2.261 in jih z alkotestom preizkusili 1.662. Pri 58 odstotkih je alkotest pokazal preveč, pet pa jih je preizkus odklonilo.

varna pot, alkohol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Začasno so tako policisti zasegli 50 vozniških dovoljenj, po podatkih policije pa pridržali kar 38. Dodali so še 130 plačilnih nalogov in 28 obdolžilnih predlogov.

 

Vsi se niso držali obljubljenega
V Zavodu Varna pot so sicer po izbranih lokalih po vsej državi spodbujali zlasti mlade, naj ne sedejo za volan z alkoholom v krvi. Vsak, ki se je zavezal, da bo ostal trezen, je prejel posebno zapestnico, ob odhodu z lokala pa zapihal v alkotest. Obljube se ni držalo 24 odstotkov od 657 voznikov, neslavni rekorder iz Ljubljane je napihal kar 1,33 mg/l.

V Celju so policisti vozniku v naselju namerili 96 km/h. Neki drug voznik pa se ni zmenil za znake policistov in je odpeljal dalje. Ulovili so ga v slepi ulici, vozil je pijan in z neregistriranim vozilom. Kazen: 1.450 € in 13 točk.

Statistika Zavoda, ki je za odtenek boljša kot ob lanskoletni akciji, še opozarja, da razlik med spoloma glede alkoholiziranosti ni, pa čeprav ženske veljajo za bolj preudarne. Je pa res, da so povprečno napihale precej manj kot moški kolegi.

Dogajanje na cestah in lokalih na sobotno noč si je ogledal tudi generalni direktor policije Janko Goršek.

Alkohol ubija!
Letos je policija zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržala že več tisoč voznikov. Zadnja huda nesreča, v kateri je voznik vozil z alkoholom v krvi, se je zgodila v sredo na gorenjski avtocesti, ko je v avtomobilu 32-letnika umrl 22-letni sopotnik. Voznika so le nekaj dni prej policisti pridržali, saj je tudi takrat vozil pijan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.