Slovenija
51 ogledov

Obljubili, da mu bodo vrnili carino, a je niso

Craina Žurnal24 main
Pri prehodu čez Srbijo boste morali plačati carino, tudi če vam na meji morda zagotavljajo, da vam jo bodo vrnili.

"V Srbiji so mi zaračunali carino in obljubili, da mi jo bodo pri izhodu vrnili, a mi je nato niso," je ogorčen povedal bralec, ki je v Grčiji kupil televizor in ga preko Srbije želel prepeljati v Slovenijo. Pri vstopu so mu tako izdali račun za carino v višini nekaj več kot 56 evrov za televizor vreden 220 evrov, a naš bralec pravi, da mu je carinik zatrdil, da mu bodo znesek vrnili, saj gre zgolj za transport čez državo.

Carina se ne plača, le pri zaplombiranem tovoru

Zneska mu pri izstopu iz Srbije niso vrnili, saj to tudi ni v skladu s predpisi. Čeprav gre za transport kupljenega blaga v Europski uniji in je bil tudi namenjen v Evropsko unijo, je treba pri vstopu v tretjo državo zanj upoštevati zakonodajo te države. Ker Srbija predvideva plačilo carine, jo je moral bralec tudi plačati.

Na finančni upravi sicer pravijo, da se je takšni carini mogoče izogniti v primeru tranzitnega postopka. A v tem primeru mora špedicija pripraviti tranzitni dokument, tovor pa bi moral biti zaplombiran. "Špedicija lahko zahteva kavcijo, ki se ob izstopu vrne."

Carino lahko plačate tudi znotraj Unije

Na območju Evropske unije velja načelo prostega pretoka blaga, zato za blago ni potrebno plačevati carine ali pa drugih dajatev. A tudi za nekatera območja znotraj Unije so izjema: ozemlja držav članic (na primer Ferski otoki in Grenlandija na Danskem, Helgoland in Büsingen v Nemčiji, francoska prekomorska ozemlja, Ceuta in Mellila v Španiji, Livigno, Campione d'Italia in italijanski del Luganskega jezera) niso del carinskega območja in zanje veljajo isti predpisi kot za uvoz iz tretjih držav. Kar pomeni, da morate tudi pri tranzitu zanje plačati predpisane dajatve.

Komentarjev 1
  • ennanova 07:30 01.december 2014.

    Jugoslovansko obarvani zlati časiKako lahko ljudje danes govorijo o duhovnosti, če pa je povsem komercializirana? Kako lahko govorijo o poštenju, če pa je očitno, da se bolj splača plenilsko vedenje brez vsake vrednote razen pohlepnosti? Kako je še mogoče ...prikaži več razmišljati o vrednotah in …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1986-jugoslovansko-obarvani-zlati-casi