Slovenija
7 ogledov

Obljubo morajo požreti

vrtec Živa Zakšek
Predvolilna obljuba. Vsi v koaliciji (razen Desusa) so si premislili glede brezplačnega vrtca za drugega otroka.

Varčevalni ukrepi. V treh koalicijskih strankah ob prelomljeni predvolilni obljubi tarnajo, da niso vedeli, v kako slabem stanju je država, zato vrtec za drugega otroka ne more biti brezplačen. V SLS in NSi s prstom kažejo na vlado Boruta Pahorja, medtem ko v SDS na naše vprašanje sploh niso želeli odgovoriti.

“Rezi na področju vzgoje, oskrbe otrok in v manjšem obsegu porodniških nadomestil so za nas zelo boleči,” pravijo v SLS in dodajajo: “Državnega financiranja brezplačnih vrtcev za druge in naslednje otroke si v tem hipu ne moremo privoščiti. Ni pa izključeno, da se bodo določene družinske spodbude vrnile takoj, ko se finančno stanje države izboljša.”

Ali bo vrtec za drugega in nadaljnje otroke ostal brezplačen?

PRED VOLITVAMI

SDS: “Ta ukrep je uvedla vlada Janeza Janše in ga bomo izvajali tudi v bodoče.”

Lista Virant: “Da.”

SLS: “Država mora spodbujati družinsko življenje, predvsem mlade družine skozi davčno politiko in v obliki materialnih spodbud. Brezplačni vrtci za drugega in vsakega naslednjega otroka je eden izmed teh ukrepov.”

NSi: “Podpiramo vse ukrepe, ki ustvarjajo družini prijazno okolje.”

PO PREVZEMU OBLASTI

SDS: Brez komentarja.

Lista Virant: “DLGV si želi, da bi bil za drugega ali nadaljnjega otroka vrtec zastonj, in res smo se v času kampanje s tem strinjali in verjeli, da je to mogoče. Vendar takrat še nismo poznali natančnega stanja javnih financ, ki smo mu zdaj žal priča.”

SLS: “Danes v SLS trdno stojimo kot del koalicije, ki mora skupaj zagovarjati varčevalni paket, ki poskuša kar najpravičneje porazdeliti breme varčevanja na vse družbene skupine. Prav vsaka izmed koalicijskih strank se bo morala zato odreči kateri od svojih zahtev in obljub.”

NSi: “Skozi svoje delovanje smo si venomer prizadevali, da se ustvarijo pogoji, ki bodo družini prijazni. Ob tem poudarjamo, da gre za predlog izhodišč za pripravo rebalansa 2012, o katerem še potekajo usklajevanja in pogajanja.”

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:53 29.marec 2012.

    Seveda je Obritoglavčeva stranka brez besed,saj so oni zakuhali to zadevo v svojem mandatu 2004-2008.Kup obljub,ki so jih trosli,kot kmetje gnoj po njivi so morali prelomt,tako,da so skoz bolj nekredibilni!