Slovenija
1486 ogledov

Takšno je stanje na obljudenih rekreativnih točkah

Velika Planina Promet.si
Prejšnji teden so zaradi velike gneče zagrozili z vnovično omejitvijo na občine.

"V primerjavi s prejšnjo soboto, je danes stanje na Gorenjskem neprimerljivo boljše," pravi Bojan Kos s PU Ljubljana. "Policisti so v dopoldanskem casu do 12. ure ugotovili 20 krsitev odlokov, tri vozila so obrnili nazaj. Prejšnjo soboto dopoldan je bilo krsitev odlokov 60, zavrnjenih pa 120 vozil."

Samo v Kranjski Gori so policisti danes kontrolirali preko 400 vozil in zaznali osem krsitev odlokov. "V zgolj enem primeru gre za prehajanje regije," pojasnjuje Kos. 

Velika Planina Slovenija S temi besedami je gnečo na Veliki planini komentiral Kacin

Parkirne površine so ponekod po navedbah PU Kranj sicer polno zasedene, vendar take gneče, kot je bila prejšnji vikend, ni. "Povsem se je že umiril tudi promet," razlaga Kos. "Vsem, ki spoštujejo ukrepe se zahvaljujemo za potrpežljivost in odgovorno ravnanje."

Nadzor bo po napovedih PU Kranj potekal tudi jutri.

Prehajanje med občinami zaradi rekreacije je dovoljeno znotraj iste regije. "V primeru povečane zasedenosti se prosimo odpravite na drugo alternativno destinacijo," opozarjajo pri PU Kranj. "Kjer med osebami, ki niso ožji družinski člani, ni zadostne medsebojne razdalje. je obvezna zaščitna maska tudi na prostem."

Prejšnji teden zagrozili z omejitvami

Že sredi tedna je Tomaž Pečjak s policije napovedal, da v kolikor bodo ta konec tedna na priljubljenih izletniških točkah zaznavali kaos in kršitve pri prehajanju regij, bodo predlagali ukinitev izjeme prehajanja občinske meje z namenom rekreacije.

Ker bo ta vikend v Kranjski Gori potekalo smučarsko tekmovanje za Zlato lisico brez gledalcev, je policija že včeraj poostrila nadzor na izvozu z avtoceste v Hrušici. Predvidena je tudi zapora kolesarske poti od bencinskega servisa Petrol v Podkorenu do tekmovališča, ki je med vikendi zelo obremenjena s pešci in je glavna rekreativna povezava med Kranjsko Goro in Ratečami.

Rekreativce zato pozivajo, da se peš ne odpravljajo po tej kolesarski poti, prav tako naj se v okolici ne zadržujejo na javnih površinah in cesti. Novost je tudi na Veliki Planini, ki je bila minule vikende zatrpana s pločevino in prometnimi zamaški (fotografija zgoraj). Tam po novem velja omejitev števila vozil, ki lahko zapeljejo s ceste proti Črnivcu proti tej priljubljeni točki, je poročala TV Slovenija. Proti Veliki Planini bodo spustili le toliko vozil, kolikor je predvidenih parkirišč zanje, teh pa je le okoli 170. Vsi ostali bodo morali obrniti. Že prejšnji vikend so policisti po državi intenzivno nadzirali izletnike in upravičenost gibanja izven kraja lastne občine.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • k0libri 10:00 16.januar 2021.

    Kar pejte. Čimveč naj vas gre. Da bomo imeli tako j3b4n0 situacijo še 10 let. Itak vas boste šli. Čez teden se boste pa čudili, zakaj nič ne deluje #bill gates TM pamet #5g #pa čipiralo vas je šolstvo v glavo #