Slovenija
16 ogledov

Obnova ceste Pahorjeva prioriteta

Žurnal24 main
Premier Pahor je obljubil, da bodo prihodnji teden pripravili finančno konstrukcijo za obnovo ceste Ajdovščina- Col, ki jo je sredi tedna uničil plaz.

Po ogledu plazu Znosence, ki je prekinil cestno povezavo Ajdovščina- Col, je predsednik vlade Borut Pahor obljubil, da bodo v sodelovanju s prometnim ministrstvom že prihodnji teden pripravili finančno konstrukcijo za obnovo ceste. Poudaril je, da je v teh dneh njegova osnovna naloga, da se ponovno vzpostavi osnovna povezava med Ajdovščino in Colom.

Plaz Znosence se je po dobrih 40 letih začel ponovno premikati sredi minulega tedna. Zaradi velikih premikov je Civilna zaščita Ajdovščina v sodelovanju z Družbo za državne ceste, geologi in policijo zaprla cestni odsek Ajdovščina- Col. Ocenili so, da bi bila vožnja tudi le z osebnimi vozili preko plazečega terena prenevarna za uporabnike ceste.

Rešitev v najkrajšem času
Dejal je, da je naravna nesreča osamila ljudi in jim onemogočila normalno življenje, "zato je potrebno sedaj v najkrajšem času najti neko začasno in nato tudi dolgoročno rešitev." Sodelavcem je že dal navodila, ki jih bodo začeli uresničevati prihodnji teden, da se take poškodbe ob podobnih naravnih nesrečah ne bi več dogajale.

"S sodelavci bomo ocenili, koliko lahko iz blagovnih rezerv in drugih proračunskih postavk skupaj z občino in krajevnimi skupnostmi pripomoremo k temu, da se vzpostavi vsa prometna infrastruktura," je še obljubil.

50 km daljša pot
Magistralna cesta je življenjskega pomena tudi za prebivalce vasi na Gori, ki so to cesto uporabljali kot obvoznico po letošnjem septembru, ko je plaz Stogovce odnesel dober kilometer dolg odsek ceste Ajdovščina- Predmeja. Sredi tega tedna so uredili obvoz, za osebna vozila preko Cola, Podkraja, Bele, Sanaborja, Vrhpolja in Vipave, za tovorni promet pa preko Godoviča, Kalc in Postojne do Vipavske doline- pot za voznike tako zdaj znaša približno 50 kilometrov več kot prej.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.