Slovenija
26 ogledov

Obnova fresk za Attemse?

Konservatorsko–restavratorska dela v Viteški dvorani bodo zaradi zahtevnosti izz Žurnal24 main
Grad Brežice. Kljub neurejenemu lastništvu se začenja obnova Viteške dvorane in vzhodnega grajskega trakta.

Družba Givo bo septembra začela obnavljati brežiški grad. Dvomilijonska naložba, ki se pretežno financira iz evropskih sredstev, zajema statično sanacijo zidov in stropnih konstrukcij, zamenjavo oken ter ureditev toplotne izolacije, najzahtevnejši del pa bo restavracija fresk v Viteški dvorani.

“Po obnovi ljubljanske stolnice bo to eden od najzahtevnejših posegov v tem delu Evrope,” je pojasnil Jernej Hudolin, predstavnik Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Sklep o obnovi gradu so maja sprejeli svetniki, čeprav lastništvo še ni razčiščeno. Polovica gradu po sklepu sodišča pripada potomcem Johannesa Attemsa, saj jim je bil grad nezakonito odvzet.

“Občina bo naročila cenitev gradu, da bomo vedeli, o kakšnem znesku se sploh pogovarjamo,” je dejal brežiški župan Ivan Molan in dodal, da je grad v postopku vračanja, stanje pa je nespremenjeno. Molan je prepričan, da mora končno besedo reči država.

V Brežicah upajo, da bo grad ostal občini, prejšnje lastnike pa naj bi izplačali. Župan se je pred časom sestal s potomci graščakov, ki želijo, da grad še naprej služi ljudem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.