Slovenija
13 ogledov

Obnova se bliža koncu

Obnova na severovzhodnem delu Loškega gradu stane 335 tisoč evrov. Žurnal24 main
Obnova severovzhodnega stolpa Loškega gradu bo končana do konca poletja. Po obnovi bo tako grad obiskovalcem omogočil vrsto novih vtisov.

Tako bodo končali triletni projekt, v katerem so od leta 2006 obnovili tudi dvoriščno fasado in napušč, zamenjali okna in znova odprli vhod v Loški grad v sredini vzhodnega trakta dvoriščne fasade.

Grozeči stolp
Temeljita statična sanacija severovzhodnega stolpa je bila nujno potrebna. Zgrajen je bil na najbolj nestabilnem delu pomola grajskega hriba, poškodbe pa so bile tako obsežne, da so bile nevarne za celotno grajsko poslopje. Sondiranje je odkrilo tudi druge koristi.

Stolp razkriva marsikaj

© grafika Žurnal24

 
Restavratorski center je med sondiranjem med drugim odkril segmente izvirnega tlaka nekdanje dostopne klančine, pokazale so se tudi strelne line in ostanki dvižnega mostu, ki ga nameravajo rekonstruirati. V do zdaj nedostopnih prostorih v pritličju stolpa so odkrili stare tlake in poslikave, verjetno iz 16. in 17. stoletja. Z likovno-zgodovinskega stališča gre verjetno celo za najkakovostnejši del gradu, zato ne preseneča ocena, da bodo z obnovo teh prostorov veliko pridobili.

Nov vhod
Obnova in celo delna rekonstrukcija prostorov v pritličju stolpa bo Loškemu muzeju omogočila razširitev svoje dejavnosti, lapidarij, muzejsko trgovino, večji prostor za delavnice, informacijsko točko. Z novim vhodom pa menijo, da bodo grad približali mestu. "Z manj strmo klančino bo grad obiskovalcem laže dostopen. Predvsem pa se bo z nove dostopne poti odprl popolnoma nov pogled na mesto, ki je bil zakrit in nepoznan," ocenjuje Mateja Hafner Dolenc z oddelka za okolje in prostor.

Nov pogled na grad
Hafner Dolenčeva je prepričana, da se bo odprl tudi nov pogled na sam grad. "Iz te perspektive bomo lahko občutili veličino grajskega poslopja in zaznali nekdanji odnos preprostega človeka do gradu kot stavbe, pa tudi do vsega, kar se je v gradu dogajalo stoletja . V naši domišljiji bodo oživeli prizori iz Visoške kronike," je končala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.