Slovenija
6 ogledov

Obolevajo predvsem šolarji

OTROK BOLAN Žurnal24 main
Število gripoznih obolenj se je v zadnjem tednu povečalo.

"V zadnjih 14 dnevih je bolj pogost virus influence B. Influenca B se običajno pojavi ob koncu sezone gripe, bolj zbolevajo šolarji, lažje se širi med šolskimi koletivi," razlaga Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Potek influence B po njenih besedah naj ne bi bil nič težji kot pri drugih virusih influente, ki trenutno še krožijo.

"Sezona akutnih okužbe dihal še vedno traja, gripa je še naokrog, njena intenziteta pa se zmanjšuje," dodaja Sočanova. Po najnovejših podatkih NIJZ je število primerov gripoznih obolenj nekaj večj kot teden prej,  še vedno pa je v primerjavi s prejšnjimi sezonami incidenčna stopnja gripi podobne bolezni nizka.

"V moji ordinaciji se pojavljajo posamični primeri gripe med otroci. V marcu in jih je pomembno manj kot januarja in manj, kot zadnji dve leti," pravi pediatrinja Ajda Cimperman. "Pri otrocih ne opažam zapletov. Največ obolevajo otroci, ki obiskujejo vrtec," dodaja Cimpermanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.