Slovenija
20 ogledov

Obramba zahtevala izključitev sodnika

Vrhovno sodisce v Ljubljani, ilustracija, tehtnica, Tavčarjeva Boštjan Tacol
Obramba stečajnega upravitelja Goršeta je zahtevala zamenjavo sodnika.

Predobravnavni narok za stečajnega upravitelja Braneta Goršeta se je danes predčasno končal. Njegova obramba je namreč zahtevala izključitev sodnika, ker je ta sodeloval v senatu, ki je odločal o zahtevi za preiskavo, ki jo je tožilstvo leta 2009 vložilo za Goršeta.

Na zatožno klop bi sicer moral sesti tudi Jože Šuštaršič, ki je kupil terjatve HKS Sicura. Gorše in Šuštaršič krivdo zanikata in se nista pripravljala s tožilstvo pogoditi v zameno za nižjo kazen. Obema je bila namreč ponujena možnost, da priznata krivdo, preden jima začnejo soditi. Predsednik sodišča bo predlog Goršetove obrambe o zamenjavi sodnika preučil.

Obtožnica Goršeta bremeni zlorabe položaja upravitelja pri škodljivi prodaji premoženja v stečajnem postopku nad Hranilno-kreditno službo (HKS) Sicura. Prav tako je zlorabe položaja obtožen tudi Šuštaršič, ki je kupil terjatve HKS Sicura. Leta 2006 je bila zoper oba vložena kazenska ovadba, tožilstvo pa je dve leti pozneje podalo zahtevo za preiskavo. Gorše in Šuštaršič bosta na predobravnavnem roku imela možnost priznati krivdo in si tako znižati kazen.

Podjetje HKS Sicura je šlo v stečaj leta 2002, upniki pa so že leto zatem Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, vendar pa na Banki Slovenije tega niso storili. V začetku leta 2004 pa je Gorše po poročanju medijev terjatve, ki so bile skupaj nominalno vredne skoraj 200.000 evrov, za 34.400 evrov prodal Jožetu Šuštaršiču. Šuštaršič je nato leto pozneje z njihovo prodajo iztržil 228.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.