Slovenija
0 ogledov

Obrestna mera ostala enaka

Evropska centralna banka po pričakovanjih ni spremenila ključne obrestne mere za območje evra, ki ostaja na zgodovinsko nizki ravni enega odstotka.

Svet Evropske centralne banke (ECB) prav tako ni spremenil obrestne mere za mejno posojanje in deponiranje presežne likvidnosti, ki še naprej ostajata pri 1,75 oziroma 0,25 odstotka.

ECB je na majskem zasedanju obrestno mero znižala za 0,25 odstotne točke na odstotek. Osrednja monetarna ustanova evrskega območja je od oktobra lani obrestno mero znižala za 3,25 odstotne točke na zdajšnjo rekordno nizko raven v zgodovini območja skupne evropske valute.

V ECB so maja ocenili, da je zdajšnja stopnja ključne obrestne mere "primerna", niso pa povsem izključili možnosti vnovičnega znižanja v prihodnje. Večina poznavalcev pa meni, da banka obrestne mere ne bo dodatno zniževala, na zdajšnji nizki ravni pa bi lahko, odvisno od gibanja gospodarske dejavnosti v evrskem območju, ostala še globoko v leto 2010.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.