Slovenija
26 ogledov

Obrtniki: Bomo šli pa v Avstrijo!

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Nad novim zakonom o minimalni plači, ki ga bo jutri sprejela vlada, slovenski obrtniki "užaloščeni". Izračunali celo, da bi se jim bolj splačalo podjetje preseliti čez mejo. GZS opozarja pred posledicami.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Samo Hribar Milič opozarja, da bo po sedanjem zakonu pod višino nove minimalne plače padlo več kot 15 odstotkov oz. okoli 70.600 zaposlenih v zasebnem sektorju. "Vsem tem in nato še ostalim bo treba povečati plače. To pomeni velike težave za slovensko gospodarstvo," opozarja Hribar Milič.

Država se moti pri svojih ocenah, da z minimalno plačo posega samo v skupino tistih, ki prejemajo najnižje plače. Posega v celotno plačno politiko in posledice bodo nepredvidljivo visoke.
Samo Hribar Milič

 

Obrtniki žalostni
Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so zaradi ukrepov vlade v zvezi z minimalno plačo močno zaskrbljeni oziroma užaloščeni, kot pravijo. Pojavljajo se celo razmišljanja v smeri registracije podjetij čez mejo.

V Avstriji se bolj splača!
Prvi mož obrtno-podjetniške zbornice Štefan Pavlinjek predstavi svoj primer: njegovo podjetje Roto s sedežem v socialno ogroženem Pomurju se je pred časom potegovalo za posel, po katerem bi za tujega naročnika izdelovali kajake. Posel so izgubili, saj so ugotovili, da so celo angleški izdelovalci cenejši.

V svoji razlagi gre še naprej: obrtniki po njegovih besedah izračunavajo, kako bi se jim splačalo podjetje "preseliti“ v tujino. Če bi denimo slovenski obrtnik podjetje registriral v Avstriji in slovenskega delavca na papirju zaposlil čez mejo, bi se mu to bistveno bolj izplačalo.

Začudeni smo, da vlada gospodarstvu ne daje večji pomen, saj je treba vendarle to državno blagajno nekako napolnit! Res ne vem, od kod bo država polnila blagajno, se sprašuje Štefan Pavlinjek.
 

"Po naših izračunih gre lahko za razliko tudi okrog 150 evrov na delavca,“ pravi Pavlinjek in izpostavi, da bi bila v tem primeru na boljšem tako delavec kot delodajalec, na bistveno slabšem pa seveda država, saj bi se za izplačane davke obrisala pod nosom.

Na naše vprašanje, če gre za resna razmišljanja v tej smeri, Pavlinjek odgovarja pritrdilno, in sicer, kot doda, zlasti v gradbeništvu.

Znižajo naj se plače v javnem sektorju!
V zbornici so Pahorju že pred novim letom predlagali, naj zniža plače v javnem sektorju, ki je konec leta zaposloval 157 tisoč ljudi. Pri obrtnikih jih kruh služi 130 tisoč.

Povprečna plača v javnem sektorju je novembra lani znašala 1.825 evrov, kar je dobrih 15,3 odstotka več kot novembra leto pred tem. "Plače v gospodarstvu pa bodo še naprej padale,“ napoveduje Pavlinjek. Črna prihodnost zlasti za gradbince, ki bodo primorani še naprej odpuščati.

Odgovora na svoj predlog za znižanje plač v javnem sektorju obrtno-podjetniška zbornica ni prejela, pri tem pa vendarle opomnijo na Pahorjevo "ugotovitev“ o prevelikem številu zaposlenih v javni upravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.