Slovenija
25 ogledov

Obrtniki: ne bomo zaprli cest

Zapore cest ne bo, so danes obljubili obrtniki. (Foto: Grega Katič) Žurnal24 main
Zapor cest po Sloveniji ne bo, so sklenili na skupščini Obrtne zbornice Slovenije (OZS). Država je namreč v zadostni meri prisluhnila obrtnikom.

 

So številni razlogi, zakaj bi bilo dobro, da omenjeni zakon podpremo. Avtoprevozniki se soočajo z velikimi težavami. Najmanj, kar lahko naredimo, je, da sprejmemo omenjene spremembe. Tako jim bomo omogočili, da bodo v primerjavi z velikimi gospodarskimi subjekti vsaj v določenem delu enakopravni.
Patrick Vlačič, minister za promet

Vse oblike državljanske nepokorščine obrtnikov so prekinjene, je mogoče povzeti sklepe, ki so jih poslanci sprejeli ob robu Dni slovenske obrti in podjetništva v Portorožu.

Člani skupščine OZS, ki ji predseduje Štefan Pavlinjek, ter upravnega odbora OZS, ki ga vodi Štefan Grosar, so pri pregledu realizacije januarskih zborničnih zahtev ugotovili, da so bile te v zadostni meri upoštevane pri spremembah zakonodaje, in sklenili, da se državljanska nepokorščina zato prekine. Z rešitvami v celoti niso zadovoljni, se pa strinjajo, da je spreminjanje zakonodaje stvar kompromisov.

 

OZS je sprejel stališče, da je potrebno zakon o preprečevanju dela na črno, o katerem bodo državljani izražali podporo na referendumu 5. junija, podpreti, saj naj bi bistveno pripomogel k omejitvi dela na črno in sive ekonomije.

 

OZS je sprejel stališče, da je potrebno zakon o preprečevanju dela na črno, o katerem bodo državljani izražali podporo na referendumu 5. junija, podpreti, saj naj bi bistveno pripomogel k omejitvi dela na črno in sive ekonomije.

Na jutranji nujni seji odbora državnega zbora za promet so obravnavali novelo zakona o prevozih v cestnem prometu. Po glasovanju članov o predlaganih amandmajih so novelo sprejeli in čaka le še na potrditev poslancev.

 

"To je ponovni predlog s strani vlade za ureditev nekaterih vprašanj, ki so jih predlagali avtoprevozniki," je na začetku seje dejal minister za promet Patrick Vlačič.

"Pričakujem, da bo zakon potrjen tudi v državnem zboru in da bomo še naprej delali skupaj z vlado in stvari uredili, kot je treba, ter da bomo obrtniki in podjetniki preživeli," je za zurnal24.si zjutraj povedal Štefan Pavlinjek iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Prilagoditev evropskim razpisom
Zakonska novela določa 30-dnevni plačilni rok s solidarno odgovornostjo, ki je potrebna zaradi specifike pogodb v dejavnosti, ki se sklepajo med dvema strankama v korist tretjega. Hkrati omogoča neposredno podelitev javnih pooblastil delitve licenc in dovolilnic, poenostavlja inštitut preverjanja in potrjevanja dovolilnic v podjetjih ter določa okvir pristojnosti in nalog direkcije za javni potniški promet, uvajanje te nove institucije. Z novelo zakona o prevozih v cestnem prometu se zakonodaja tudi prilagaja evropskim predpisom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.