Slovenija
33990 ogledov

Razglasil bankrot, zdaj na elitni lokaciji gradi vilo

Rok Snežič slika zaslona
Davčni svetovalec Rok Snežič gradi dvostanovanjsko vilo v Mariboru.

Davčni svetovalec, prijatelj Janeza Janše in znanec sodišč Rok Snežič uradno nima v lasti nepremičnin, osebnega vozila, bančnega računa in prihrankov. Za polovični delovni čas z mesečno plačo 300 evrov je zaposlen v podjetju Snežič davčni inženiring, ki je uradno v lasti njegove soproge Klavdije Snežič. Kljub stečaju uporablja luksuzne dobrine. Vozi dva avtomobila znamke maserati, registrirana v BiH. Formalna lastnica vozil je Lidija Zrnić, na katero je Snežič po dosedanjih ugotovitvah kriminalistov NPU uradno prenesel svoje premoženje. Uporablja tudi več nepremičnin, ki so skupaj vredne več milijonov evrov.  

A Snežič ima v lasti 500 kvadratnih metrov veliko gradbeno parcelo v Tomšičevem drevoredu v Mariboru, kupljeno konec leta 2020, kjer sedaj gradi vilo, ki naj bi bila po nekaterih ocenah vredna okoli milijon evrov, piše portal Necenzurirano.

Snežičeva soproga si je denar izposodila v BiH

Zemljišče je uradno pisano na njegovo soprogo. Zanj je odštela 85.000 evrov. Dva meseca pred izdanim pravnomočnim gradbenim dovoljenjem sta zakonca podpisala sporazum o ureditvi premoženjskih razmerij, v skladu s katerim nimata skupnega premoženja, kar pomeni, da je Snežič želel vilo skriti pred svojimi upniki. 

Zemljišče je bilo nekdanja last Lea Ivanjka, nekdanjega lastnika mariborske vinske kleti Vinag, ki je v času prve Janševe vlade sodeloval pri upravljanju premoženja cerkvenega finančnega holdinga Zvon Ena. Ob bankrotu je zemljišče na dražbi kupilo podjetje Bar - Investicije v lasti Marka Kokola, direktorja več podjetij, tesno povezanih z Zoranom Šolajo, mariborskim gostincem in nepremičninarjem, ki je zdaj v osebnem stečaju.

Klavdija Snežič si je nekaj dni po podpisu pogodbe izposodila 150.000 evrov v Banjaluki pri Snežičevem prijatelju in poslovnežu Stanislavu Koljančiću, brez obresti in roka vračila.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je Snežiča ovadil v preiskavi mednarodne mreže za domnevno pranje denarja, ki je od leta 2016 v več državah obrnila 22 milijonov evrov. Snežič državi po končanem osebnem stečaju še vedno dolguje pol milijona evrov.

Izvajalec gradbenih del na Snežičevi parceli je projektno podjetje NJ Rekonstrukt iz Vuhreda, ustanovljeno aprila letos, katerega lastnik je pred časom gradil tudi vilo nekdanjega vrhunskega borca Tomaža Barade, dolgoletnega Snežičevega znanca, ki mu je v davčnem postopku pomagal v zagovoru pred Fursom. 

Davčni inšpektorji so takrat ugotavljali visok razkorak med prihodki, ki jih je uradno prijavil Snežič, in njegovo osebno porabo, kar se je videlo na velikem številu denarnih pologov na bančne račune. Snežič se je branil, da je takrat denar posojal prijateljem in znancem, čemur je pritrdil tudi Barada, zdaj kandidat za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, še piše portal Necenzurirano.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:58 29.oktober 2022.

    Dokler ne bodo spremenili zakonov, da se takim pobere premoženje in vsej njegovi žlahti, do takrat se bodo tile pizdeki delali norca iz države in poštenih državljanov, žal!

  • jakec1575 19:44 28.oktober 2022.

    Nekdo, ki je drzavikapitan dolzan pol mio, bi moral vsakokrat ko vstopa v drzavo v uklonilni zapor za 72ur

  • astibo8020 14:48 28.oktober 2022.

    Če si pokonektan z raznimi političnimi botri, ki že 30 let kradejo, si očitno nedotakljiv.