Slovenija
143 ogledov

Obupali nad bojem s ponarejevalci in pobegnili v Avstrijo

harmonika rutar
Podjetje Rutar je svoje poslovanje preselilo v Avstrijo. Selitev so jim svetovali celo na patentnem uradu. V Avstriji jim obljubljajo zaščito pred preprodajalci.

"Lahko vložite tožbo, vendar ne boste nič dosegli, le stroške boste morali plačati, ponarejevalec, ki mu ne bodo mogli dokazati ničesar pa bo na črno delal še naprej," so v Sloveniji svetovali Aleksu Rutarju, proizvajalcu znanih harmonik Rutar, ki se je na patentni urad pritožil zaradi prodaje ponaredkov njegovih harmonik. Zaradi nemoči nad ponarejevalci je podjetje, ki je sicer 30 let delovalo v Selu na Vipavskem preselil v Avstrijo. Od 1. oktobra harmonike izdeluje v Žitari vasi oziroma Sittersdorfu.

Zaslužili 500 do tisoč evrov

"Harmoniko slabše kakovosti je mogoče kupiti za okoli 1500 evrov. Če so nanjo nalepili znak Rutar, so jo prodali za dva tisoč, dva tisoč petsto evrov in pri tem imeli dober zaslužek," razlaga Rutar. Prodaja harmonik jim zaradi ponaredkov sicer ni padla, so pa imeli, kot pravi, težave z davkarijo, ko so morali davčni upravi dokazovati, da ponarejene harmonike niso njihove. "Velikokrat se je dogajalo, da so v oglasu objavili sliko naše harmonike, nato pa prodali kakšno drugo," razlaga. "Zgledalo je, kot da jih mi prodajamo na črno."

"Tisti, ki kupujejo rabljene harmonike, so ponavadi laiki in ne prepoznajo razlike," dodaja Rutar, ki na svoji spletni strani kupcem svetuje, da pred nakupom harmonike pri njih brezplačno preverijo, ali gre res za originalno harmoniko Rutar.

V Avstriji nadzor nad ponarejevalci strožji

"Če se v Avstriji izkaže, da nekdo prodaja ponaredek, je to dejansko iztožljivo," razlaga Rutar in dodaja, da se je število oglasov s harmonikami, ki niso Rutarjeve, zdaj zmanjšalo tudi v Sloveniji, nadzor na ponarejevalci pa je v Avstriji precej strožji, kot pri nas. "Selitev je bila velika sprememba, tako osebno kot poslovno. So plusi in so minusi, tukaj je precej dražje, smo pa papirje za podjetje dobili v nekaj dneh," razlaga Rutar, ki v Avstriji računa tudi na višjo prodajo. "Tukaj na te stvari gledajo precej drugače, so veliko bolj narodno zavedni, kot v Sloveniji. Podpirajo tudi svoje gospodarstvo in raje kot tuje, kupijo narejeno v Avstriji." Harmonike Rutar po novem nosijo napis Made in Austria.

Komentarjev 6
  • Pohujšanje 14:52 06.december 2014.

    Upam, da bo novi minister za gospodarstvo udaril po mizi in od svojih nesposobnih sekretarjev zahteval ureditev pravne zaščite intelektualne lastnine, s pravosodjem vred. Če skorumpirano pravosodje deluje v spregi s SD potem v državi nobena intelektualna lastnina nič ne ...prikaži več velja. Ti so bili navajeni že od svojih staršev le krasti. Če Patentni urad podjetniku svetuje, da svoj patent odnese v tujino, potem tak patentni Urad sploh ne potrebujemo, seveda zraven sodi tudi sodstvo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:23 05.december 2014.

    naslednja naloga Cerarja če bi bil seveda pameten in ne bi imel koruptivne SD pijavke bi morala biti narediti sodstvo učinkovito, birokracijske postopke pa pospešit.

  • KOJAK 17:17 05.december 2014.

    Pa na ARSO naj ne pozabijo...