Slovenija
26 ogledov

"Obupan poziv ministra Turka"

otroci vrtec Živa Zakšek
Ministrstvo poziva šolnike, naj prekličejo stavko, saj razlogov zanjo ni. Sviz odgovarja, da gre za selektivno sporočanje informacij, ki dajejo vtis, da je stavka neupravičena.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport opozarja, da je ustavilo vse predloge v zvezi s standardi in normativi v otroških vrtcih ter v osnovnih in srednjih šolah. Zato poziva sindikat Sviz, naj prekliče stavko v teh resorjih in zagotovi reden potek pouka v otroških vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah, ker razlogov zanjo ni.

Če bi sindikat Sviz ocenil, da se pridruži splošni stavki v javnem sektorju, ministrstvo pričakuje, da Sviz zagotovi redno dejavnost v otroških vrtcih ter v prvih šestih razredih osnovnih šol, tako da stavka ne bi prizadela otrok oziroma njihovih družin.

"Gre za obupane pritiske ministra Turka"

Na poziv so se takoj odzvali šolniki, ki so ga označili za obupan poziv zastraševanja zaposlenih v vrtcih in šolah. Dodali so, da se s selektivnim sporočanjem informacij ustvarja vtis, da je stavka neupravičena.

Po njihovem mnenju se minister ne moti, ko pravi, da so dobro razumeli, za kaj gre pri umiku zaostrenih standardov in normativov. "Gre namreč za ministrov poceni poskus odvračanja od stavke, za katero je glasovalo prek 35 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Če bi umik normativov pomenil zagotovilo, da zaposleni v vrtcih in šolah ohranjajo delovna mesta in višino sedanjih plač, bi stavko lahko tudi preložili, a žal temu ni tako," so dodali.

"Sledila bodo odpuščanja in znižanja plač zaposlenih"

Po njihovem mnenju "ta navidezni umik" v ničemer ne spreminja dejstva o znižani masi plač v proračunu za letošnje leto. " In prav zaradi tega, ker je vlada vzgojitelje, šolnike in vse javne uslužbence postavila pred izvršeno dejstvo, ki ima za posledico odpuščanja in znižanja plač zaposlenih, oboje pa neizogiben padec kakovosti javnih storitev, so se zaposleni v vzgoji, izobraževanju, raziskovanju in kulturi tako množično odločili za stavko."

 

Komentarjev 11
  • Pepe007 18:02 21.januar 2013.

    Te stavke bi morale biti malo med seboj usklajene. V sredo bi morali stavkati še vsi trgovci. Potem pa analiza, koga so ljudje bolj pogrešali...

  • Scott 16:49 21.januar 2013.

    Veliko šampona in glavnik,vsaj to,če že ne frizer,da ne bo izgledal slabše/grše kot klošar!

  • ProtestnikZombi 16:16 21.januar 2013.

    SD podpira SDS pri omejevanju pravic delavcev? Kam pa pridemo brez domišlija!