Slovenija
5530 ogledov

Obupani prosijo za pomoč: "To je še edina stvar, ki nam je ostala"

Družina Pečovnik
1/6
Društvo Viljem Julijan
V poplavah je dom izgubila tudi deklica s posebnimi potrebami.

V Društvu Viljem Julijan prosijo za pomoč za družino 6-letne Nikite iz Malih Braslovč, ki ima neozdravljivo redko genetsko bolezen, sindrom FOXP1, in je v katastrofalnih poplavah izgubila dom. Družina je čez noč ostala praktično brez vsega, saj je deroča Savinja poplavila njihov dom, staršema pa je za hišo, ki sta jo izgubila, ostal še kredit v višini 31 tisoč evrov, ki ga morata kljub vsemu odplačati. Voda jim je uničila tudi avto. V hišo se zaradi ogromne škode ne bodo mogli nikoli več vrniti. Trenutno prebivajo v občinskem stanovanju.

"Srečo smo imeli, da smo živi in se ob tem iz vsega srca zahvaljujem gasilcem, ki so nas pred deročo vodo rešili iz hiše. Voda je segala že zelo visoko in je hišo z vso opremo in vsem pohištvom vred popolnoma uničila, ki je sedaj povsem neprimerna za bivanje, kar je za nas velika tragedija. Za hišo nam je ostal samo kredit, ki ga moramo sedaj kljub izgubi odplačati, tako da smo dejansko v treh urah ostali brez vsega. Poplava nam je uničila vse, čisto vse, kar smo ustvarjali 12 let in se ob tem žrtvovali, da bi lahko Nikiti omogočili lep dom. Voda je uničila ali odnesla tudi vse Nikitine igrače in tudi vse naše spomine. Našli smo edino Nikitino kolo, to je še edina stvar, ki nam je ostala," je pojasnil Nikitin oče, Miha Pečovnik.

"Bilo je zjutraj, ko smo bili vsi doma in vse se je odvilo zelo hitro, zalilo nas je v zelo kratkem času. Zaradi deroče vode v hiši in okrog nje, smo morali na pomoč poklicati gasilce. Ko so prišli, smo imeli vodo že do boka, na srečo smo se potem skozi okno le rešili na gasilski čoln. Bila sem zelo prestrašena, še posebej za Nikito, saj me je bilo strah, da se bo hiša podrla, preden nas bodo lahko rešili. Nikita je punčka s posebnimi potrebami, ima mutacijo v genu FOXP1 in je bila do lanskega leta edina s to diagnozo v Sloveniji. Pri njej je najbolj prizadet govor, ima tudi duševno motnjo in je na nivoju dvoletnega otroka. Zaradi svojega zdravstvenega stanja potrebuje tudi stalen nadzor in varstvo. Je zelo srčna punčka, vsi jo imajo radi, kamor koli gre. Naučila me je ogromno v življenju in ne predstavljam si življenja brez nje," pa je povedala njena mama Ivana Pečovnik.

Donacijo za Nikito in njeno družino lahko nakažete na TRR Društva Viljem Julijan: SI56 0400 1004 8660 136, sklic: SI00 882023 in namen: "Donacija za družino Nikite – pomoč ob poplavah".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Facja 15:10 09.avgust 2023.

    Po Mengšu, Trzinu in Kamniku krožijo danes beli kombiji s cigani, ki poskušajo krasti. Kombi ima LJ tablike, bele barve, gor je obledel napis UZUKI, rdeče barve, torej je bil prvotno kombi z napisom SUZUKI, pol so ga cigoti kupili. ...prikaži več V nejm dva cigana, za njima na mobi zvezi drug kombi bel, z moškim voznikom in žensko z mobijem v roki, na zvezi. So kot organizirana tolpa.