Slovenija
7538 ogledov

Obvezne registracije? Gostinci in organizatorji prireditev zelo proti

restavracija, družina, otroci, hrana Žurnal24 main
V Avstriji obvezna prijava oziroma registracija pri prihodu v lokal, restavracijo, kulturne in športne prireditve. Jo bo uvedla tudi Slovenija?

"V Sloveniji imamo skoraj trikrat slabšo situacijo kot v Avstriji," je na današnji vladni novinarski konferenci poudarila Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

V Avstriji situacija trikrat boljša kot pri nas

Avstrija je, kot večina evropskih držav v oranžni fazi, kar pomeni, da je 14-dnevna pojavnost okužb na 100 tisoč prebivalcev 83,7, medtem ko je v Sloveniji 205 primerov. Sedemdnevna incidenca v Avstriji je 33,3 primera, medtem, ko je v Sloveniji 92,3. 

"Skorajda trikrat slabša je situacija pri nas kot v Avstriji," poudarja Logarjeva. "Vidite, da pri nas sproščamo ukrepe, kakor lahko, ne želimo prehitevati, ker epidemiološka situacija je daleč od tega, da bi bila idealna, " pravi Logarjeva. 

Kljub temu v Avstriji strožji ukrepi

Pogoji povezani s koronakrizo pa so v Avstriji strožji kot pri nas. Povsod je obvezno vstopno testiranje, ki je lahko samotestiranje z digitalnim odčitavanjem, ki velja 24 ur, hitri antigenski testi so veljavni 48 ur, PCR pa 72 ur. Testiranje za prebolevnike ni potrebno 6 mesecev, cepljenim pa se ni treba testirati eno leto. Za zaščitene veljajo vsi, pri katerih je poteklo 22 dni ne glede na to, katero cepivo prejmejo. 

V restavraciji obvezno beleženje osebnih podatkov

V Avstriji so v gostinstvu, razen, če sedite za mizo, potrebne ffp2 maske, vstopno testiranje, ki je ekvivalent našega PCT, in registracija. "Se pravi, ko greste v gostilno, morate tam obvezno zabeležiti svoje osebne podatke, ne gre tukaj le za rezervacijo, ampak za to, da vsi, ki so prisotni, pustijo svoje podatke," razlaga Logarjeva. 

Prav tako je registracija oziroma prijava obvezna na kulturnih dogodkih, v nastanitvenih objektih, pri športnih dejavnostih ter prireditvah in zabaviščnih aktivnostih. 

Obvezne prijave tudi pri nas?

Logarjeva je na današnji novinarski konferenci povedala, da svetovalna skupina vladi ne bo predlagala novih sprostitev, da pa se bodo pogovarjali o tem, kako doseči, da se razmere ne poslabšajo.

Na vprašanje, ali tudi Slovenija namerava uvesti obvezno prijavo v gostinskih lokalih in na prireditvah, Logarjeva odgovarja: "Pri nas je kar nekaj nasprotovanja tako pri organizatorjih kot pri turističnih delavcih in gostincih, tako, da zaenkrat vztrajamo pri sistemu PCT, upajmo, da se bodo ljudje zavedali, da je to v njihovo dobro, tako ti, ki koristimo storitve, kot tisti, ki ponujajo storitve, da bomo vsi razumeli, da so na ta način lahko te storitve ponujene in jih lahko varno koristimo." 

Komentarjev 34
  • kapibara1 20:40 08.junij 2021.

    Pravijo da se izobraženost prebivalcev Sveta dviguje ?? !! To dokazuje da nazaduje...!!- Bedaki delajo bedastoče..!!

  • krucefiks 11:01 08.junij 2021.

    Lepo počasi se uvaja režim kot v Severni Koreji,ovčke se lepo strinjajo z vsem kar jim natvezijo

  • Gandi123 20:55 07.junij 2021.

    Briga me za obvezno registracijo, PCT.... Svoj denar zapravljam tam, kjer ne komplicirajo in me z veseljem postrežejo brez teh neumnosti!