Slovenija
17 ogledov

Obvoznica bi kvarila veduto

Skozi Vrbo in mimo Prešernove rojstne hiše vsak dan pelje okoli 1500 vozil, zato Žurnal24 main
Občina Žirovnica namerava graditi obvoznico mimo Vrbe. Zavod za varstvo kulturne dediščine načrtu nasprotuje.

Župan občine Žirovnica Leopold Pogačar ne skriva začudenja nad odločitvijo Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Kranj, ki nasprotuje občinskemu načrtu obvoznice mimo Vrbe. Občina Žirovnica, kamor spada tudi vas Vrba, že skoraj desetletje načrtuje gradnjo obvoznice, saj po Pogačarjevih besedah želijo zavarovati kulturno dediščino in prebivalcem vasi Vrba, Smokuč, Rodine, Zabreznica in Breznica zagotoviti najbližjo povezavo med vasmi in regionalno cesto Jesenice–Radovljica.

Najboljša je različica C
Načrti so končani, pripravili so tri različice obvoznice in kot najugodnejšo izbrali tako imenovano različico C. "Po njej bi nova cesta od Breznice potekala večinoma po sedanji cesti, pred Vrbo pa zavila levo in se na zadostni razdalji od cerkve svetega Marka priključila na regionalno cesto proti Radovljici. ZVKD Kranj temu načrtu nasprotuje, saj meni, da bomo kvarili veduto kraja in pogleda proti Karavankam. Sprašujem se, kako naj bi cesta, ki poteka po zemlji, kvarila pogled?! Pričakoval sem njihovo pomoč, ne pa njihovega onemogočanja," je povedal Pogačar, ki za preostali različici meni, da nista sprejemljivi za domačine in ju ti ne bi uporabljali.

Občina za vzhodno, zavod za zahodno
Obvoznico naj bi gradili v letih 2011 in 2012, zato želijo čim prej začeti projekte in razpise, stala pa bo okoli milijon evrov. Od tega bi polovico denarja zagotovila občina, preostalo pa naj bi pridobili prek različnih razpisov. "Od obvoznice je odvisna tudi lokacija prihodnjega kulturno-sprejemnega centra, ki ga nameravamo graditi v Vrbi. ZVKD je pomemben soglasodajalec in nas lahko popolnoma onemogoči pri obvoznici. Sem za upoštevanje stroke, vendar upam, da bo poleg nje zmagal tudi razum," je poudaril Pogačar.

In kako bi cesta kvarila veduto?
Arheolog Milan Sagadin s kranjskega ZVKD je včeraj pojasnil, da nasprotujejo predlaganemu načrtu, po katerem bi obvoznica potekala mimo cerkve svetega Marka in nedopustno kvarila veduto na cerkev. "Nismo za diagonalna prečkanja polj, smo pa predlagali zahodno različico, po kateri bi šla obvoznica zahodno od vasi in sledila sedanjemu kolovozu. Res pa je, da bi bila daljša pot za vaščane Rodin in Doslovč," je dejal Sagadin in zanikal, da bi zavod onemogočal gradnjo obvoznice, in Pogačarjevo trditev, da naj bi bil razlog v veduti oziroma pogledu proti Karavankam. "Tega nismo nikoli navajali kot razlog, poudarjamo pa, da bi občinska različica obvoznice kvarila pogled na cerkev svetega Marka ," je še dodal Sagadin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.