Slovenija
23575 ogledov

Oče napisal dve povsem različni oporoki, katera bo veljala?

hiša, nepremičnine Profimedia
"Lahko ostanem brez vsega," se sprašuje bralka, ki se je po očetovi smrti znašla v nezavidljivi situaciji.

Pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme.
 
Nedavno mi je umrl oče, pri katerem pa sem ugotovila, da je napisal dve povsem različni oporoki. Po prvi naj bi hišo dedovala jaz, njegova hči, po drugi pa naj bi jo zapustil mojemu bratu. Naj omenim, da sva se z očetom nedavno, še preden je napisal drugo oporoko, grdo skregala. Zapuščinske obravnave še ni bilo. Zdaj me zanima, katera oporoka bo veljala in, ali bom v primeru veljavnosti druge oporoke lahko zahtevala vsaj nujni delež? Zanima me tudi, ali lahko zaradi konflikta z očetom morda ostanem brez vsega? Hvala.

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Oporoka je precej nestabilen pravni posel, saj jo lahko oporočitelj kadarkoli (povsem ali delno spremeni). Zakon o dedovanju sicer določa, da ima kasneje napravljena oporoka prednost pred prejšnjo oporoko. 

Če je torej vaš oče z drugo, kasnejšo oporoko, stanovanjsko hišo zapustil vašemu bratu, potem bo on oporočni dedič in bo dedoval to hišo, če tudi oporoka izpolnjuje pogoje za njeno veljavnost (oporočna sposobnost, odsotnost napak volje).

Sam konflikt z očetom seveda ne more vplivati na nekatere osnovne dednopravne pravice, kot je vaša pravica do nujnega deleža. Pravico do nujnega deleža bi vam lahko odvzelo samo očetovo razdedinjenje, ali pa dejstvo, da bi se izkazalo, da ste dedno nevredna a za obe možnosti so pogoji zelo strogi. 

Zapustnik lahko dednimo dediča, ki ima pravico do nujnega deleža razdedini, če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom, če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše, ali če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Nevreden, da deduje, pa je tisti, ki je 1.) z z naklepom vzel ali poskusil vzeti življenje zapustniku, 2.) kdor je s silo ali grožnjo prisilil zapustnika ali ga z zvijačo pripravil do tega, da je napravil ali preklical oporoko ali kakšno določilo v oporoki, ali mu preprečil to storiti, 3.) kdor je uničil ali skril zapustnikovo oporoko z namenom, da bi preprečil izpolnitev zapustnikove poslednje volje, kakor tudi, kdor je ponaredil zapustnikovo oporoko, 4.) kdor se je huje pregrešil zoper dolžnost preživljati zapustnika, ki ga je bil po zakonu dolžan preživljati, kakor tudi, kdor ni hotel dati zapustniku potrebne pomoči. 

Glede na to, da ste po očetu nujna dedinja, bi vam torej šel nujni delež iz njegove zapuščine, ki znaša polovico tistega, ki bi ga sicer prejeli po zakonitem dednem redu (se pravi četrtina vrednosti stanovanjske hiše, če bi očetova zapuščina obsegala (zgolj) to stanovanjsko hišo. 
                                                                 
mag. Boštjan J. Turk

Komentarjev 7
  • Antivaxer 06:12 27.maj 2024.

    Če se hudo skregaš s starši, nisi vreden njegovega premoženja!

  • slavauk22 16:19 26.maj 2024.

    vedno velja tisti datum ki je nazadnje napisan...........se pravi velja druga poroka

  • Naklonsky 15:30 26.maj 2024.

    Tazadnja. Po referendumu o evtanaziji pa … kdo bi vedel!