Slovenija
10 ogledov

Od 140 slovenskih vzorcev pozitivna dva

Mleto meso Reuters
Od 140 vzorcev, ki jih je na testiranje poslala Slovenija, se je v dveh pokazala priostnost konjskega mesa. Za testiranje strupenih snovi, fenilbutazona, je bilo predloženih osem vzrocev, vsi so negativni.

Rezultati testov, s katerimi so članice EU preverjale prisotnost konjskega mesa v uradno govejih izdelkih, so pokazali, da je bilo konjsko meso v 4,6 odstotka govejih vzorcih, je sporočil evropski komisar za zdravje Tonio Borg. Čeprav je številka razmeroma majhna, so po njegovih besedah nujni novi ukrepi - strožje kazni za goljufe.

Kazen naj bo v višini zaslužka

Komisar je tako napovedal, da bo predlagal, naj kazni v prihodnje znašajo vsaj toliko, kot kršitelji pravil, ki veljajo v evropski prehranski verigi, zaslužijo z goljufijami.

Ne gre za vprašanje ogroženosti zdravja, temveč za goljufijo

Članice so ugotavljale tudi prisotnost fenilbutazona - sestavine zdravila za konje, nevarnega človeku - v surovem konjskem mesu. Testi so pokazali, da so bile sledi fenilbutazona odkrite v manj kot 0,6 odstotka testiranih konjskih trupel.

Rezultati testov so po komisarjevih besedah tako vnovič pokazali, da pri aferi s konjskim mesom ne gre za vprašanje ogroženosti zdravja, temveč za goljufijo.

Od 140 slovenskih vzorcev, pozitivna le dva

Slovenija je za testiranje prisotnosti konjskega DNK predložila 140 vzorcev, kar je bistveno več od priporočenih desetih vzorcev. Od tega sta bila pozitivna dva vzorca. Za testiranje prisotnosti fenilbutazona je Slovenija predložila osem vzorcev, vsi so bili negativni.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 15:17 25.julij 2014.

    IME IN PRIIMEK , AL PA BOLJE DA STE TIHO !