Slovenija
4675 ogledov

Od danes naprej v veljavi beleženje podatkov letalskih potnikov (PNR)

Letališče Brnik Anže Petkovšek
Od danes naprej vas policija tiralično preverja, če letite iz Evropske unije ali iz tretjih držav priletite v Slovenijo. Vaše osebne podatke pa bodo za zdaj hranili še naslednji dve leti in pol.

S 14. septembrom je slovenska policija dobila pooblastila za zbiranje, obdelavo in hranjenje osebnih podatkov na letih, ki bodo leteli ali prileteli iz tretjih držav v Slovenijo. Gre praktično za vse podatke, ki jih zaupate letalski družbi, ko se pri njih odločite za potovanje, od načina plačila do tega s kom in kam potujete.

S 13. marcem 2018 pa se bo zbiranje podatkov razširilo na vse letalske potnike.

Podatki bodo med prenosom šifrirani, na vprašanje, kako, na policiji niso odgovorili. Kot gre razbrati iz njihovih pojasnil, bodo sicer upoštevali navodila Evropske komisije o skupnih protokolih na ravni EU. Policija bo podatke zaenkrat hranila devet mesecev in nato v anonimizirani različici še 21 mesecev, po implementaciji evropske direktive (2016/681) se bo ta čas podaljšal na skupno največ pet let.

Sama evropska direktiva od držav ne zahteva preverjanja in shranjevanja podatkov na notranjih letih, saj se vse potnike že preveri na zunanjih mejah, a je slovenska policija vztrajala, da potrebuje podatke zaradi izsleditve iskanih oseb ter učinkovitega boja proti nezakonitemu priseljevanju.

Prva s podatki začenja Adria Airways, z ostalimi šele na sestanke

Prva bo s pošiljanjem podatkov, kot kaže, začela Adria Airways, ki je že implementirala državni PNRGOV format. Za ostale pa na policiji še nimajo podatkov, a dodajajo, da je vključevanje letalskih prevoznikov v sistem pošiljanja podatkov policiji "kompleksen in zahteven proces, ki zahteva določen čas". Z nekaterimi so že vzpostavili kontakte, s pomočjo mednarodne organizacije za zračni transport  (IATA) pa pripravljajo tudi uvodni delovni sestanek z letalskimi prevozniki, ki svojo prevozno dejavnost opravljajo na območju Balkana, od koder se v Slovenijo največ letalskih prevozov.

Slovenska zakonodaja zakonodaja v tem trenutku še ne predvideva sankcioniranja, za letalske družbe, ki bi zavrnile posredovanje podatkov. Globe bo prinesel šele prenovljeni zakon o letalstvu, ki ga ministrstvo za infrastrukturo šele pripravlja.

Kaj bo policija počela z vašimi podatki?

Letalski prevozniki bodo policiji, po njihovi vključitvi v sistem posredovanja podatkov, podatke PNR (osebni podatki, ki jih letalski družbi posredujete ob rezervaciji leta) posredovala dvakrat, in sicer 24 ur pred načrtovanim časom odhoda leta in takoj po vzletu potnikov na letu. Prejete podatke bo policija avtomatizirano preverila skozi vnaprej pripravljena ocenjevalna merila policije, ki bodo utemeljene s pisno oceno tveganja. S tem se bo na posameznike potnike lahko tudi temeljiteje pripravila in jih morebiti dodatno preverila na letališču.

Na drugi strani pa se bodo podatki API (osebni podatki, ki jih posredujete ob prijavi na let)  posredovali le enkrat, in sicer nemudoma po vzletu potnikov na letu, pri čemer se bodo avtomatizirano preverili policijskih evidencah, ki se jih uporablja za preprečevanje, odkrivanje preiskovanje in pregon terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj, ter za iskane osebe.

Imate izbiro?

Če želite leteti, izbire pravzaprav nimate. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik pa je za Žurnal24 pojasnila, da kolikor so seznanjeni pri pooblaščencu, prevozniki potnikov pred nakupom vozovnice niso niti dolžni obvestiti, da bodo podatke PNR predali policiji, saj zakon ne določa te obveznosti: "Tudi sicer upravljavci osebnih podatkov posebej ne obveščajo posameznikov, da bodo določene podatke predali policiji, kadar to predajo zahteva od njih zakonodaja (podobna je npr. ureditev prijave gostov v turističnih namestitvah)."

Na Adrii Airways so nam sicer zatrdili, da bodo "ob zagonu sistema in ob pričetku predajanja podatkov potniki seveda o tem tudi obveščeni, in sicer ob nakupu vozovnice oziroma ob izvedbi prijave na let".

barbara.erzen@zurnal24.si

Nadzor na letališču Kmalu tudi v Sloveniji Slovenija Hranjenje podatkov o potnikih (PNR): Vemo, kje in s kom ste bili na dopustu
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.