Slovenija
18238 ogledov

Od danes strog nadzor, globe do tisoč evrov

smetnjaki
1/4
Jaka Dimc
Napačno odloženih odpadkov je še vedno veliko. Predpisana kazen za takšno početje je od 100 do 1000 evrov.

V Mariboru so danes začeli s sistematičnim preverjanjem ločevanja in odlaganja odpadkov na ekoloških otokih. Teh je v Mariboru je nekaj več kot tisoč, na njih pa se ločeno zbira odpadno embalažo, papir in steklo. Praksa kaže, da se v ali ob posodah nabirajo tudi odpadki, ki tja ne sodijo. Gre predvsem za mešane komunalne odpadke, pogosto tudi za kosovne, celo gradbene odpadke. Najti je mogoče tudi nevarne odpadke, kot so barve, zdravila in salonitne plošče.

To se je pokazalo tudi med današnjo predstavitvijo akcije medijem na enem od ekoloških otokov v mestni četrti Tezno. V zabojniku za odpadno embalažo je bilo ogromno drugih odpadkov, med drugim oblačila, odpadna zemlja, časopisi in deli pralnega stroja.

Dokaze se hitro najde ... 

Kršitelje lahko preganjajo, če so na voljo kakšni dokazi. V prvih 20 minutah praznjenja zabojnika za odpadno embalažo so na primer našli 12 kuvert ali drugih papirjev z naslovi, na podlagi katerih bodo lahko sprožili postopke zoper kršitelje.

V komunalnem podjetju Snaga opozarjajo, da čiščenje ekoloških otokov plačajo občani iz proračuna. "Čiščenje odpadkov, ki ne sodijo na ekološke otoke, je vse Mariborčane v letu 2017 stalo okoli 130.000 evrov," so izpostavili.

"Najdemo marsikaj, od gradbenih in kosovnih odpadkov do odpadne električne in elektronske opreme. To so vse odpadki, ki jih lahko posamezniki oddajajo brezplačno v naše tri zbirne centre. Gre res za malomarno ravnanje z odpadki, za namerno škodovanje okolici, saj odpadki, odloženi ob ekološke otoke, kazijo podobo okolja, zato razumemo upravičeno jezo okoliških prebivalcev," je pojasnila predstavnica podjetja Petra Hercog.

"Odgovornost do odpadkov nosimo vsi, ki jih povzročamo. Odpadki niso stvar Snage, ampak tistega, ki odpadek povzroči in je potem odgovoren tudi za to, da z njim odgovorno ravna," je še dodala.

S sistematičnim nadzorom bodo nadaljevali vse leto, na vseh lokacijah ekoloških otokov. Še posebej pozorni bodo na tiste lokacije, ki so že danes najbolj onesnažene.

Kršitelje bodo brez usmiljenja prijavljali

V primerih ugotovljenih nepravilnosti in sumov kršitev veljavnih predpisov bodo podali pristojnim inšpekcijam predloge za uvedbo inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov.

Ločeno zbiranje odpadkov je predpisano z državno in občinsko okoljsko zakonodajo, obvezno pa je za vse občane.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 12:24 27.marec 2018.

    Te pičke lahko na vratih pogledajo ime in preimek ter sami napišejo na koverto,plačeni so po učinku.Tole je golfija,in smo jim izročeni na pladnju.

  • Pepe007 11:39 27.marec 2018.

    V eni vasi v Avstriji v bližini smučišča Flachau vozijo smeti skoraj vsak dan. Ampak lepo vsakokrat drugo frakcijo. Enkrat papir, drugič embalažo, tretjič odpadne maščobe, četrtič kaj drugega. Pri nas pobirajo doma in na ekoloških otokih silno mali delež ...prikaži več možnih odpadkov. Ostalo bi ljudje morali voziti v zbirališče. Naj bi uredili zbiranje več frakcij vsaj pred večjimi trgovskimi centri in to v času, ko so ti odprti.

  • ginko 10:47 27.marec 2018.

    Ko bo državno podjetje za pobiranje odpadkov plačalo državljanom sortiranje, potem se naj gredo kontrolorje.