Slovenija
17718 ogledov

Od danes zvečer spet prepoved, dodana izjema

ulica ljudje covid-19 koronavirus Profimedia
K prejšnjim so dodali še eno izjemo.

Od danes zvečer bo gibanje med občinami znova prepovedano za vse regije. Med izjemami, ki dovoljujejo prehod občin, je individualna športna aktivnost ali gibanje v naravnem okolju izven naselij, a le v regiji. Prav tako je od danes določenih manj izjem za vstop v državo brez karantene ali negativnega PCR testa, ki ne sme biti starejši od 24 ur.

Odločitev za sprostitev prehoda občinskih meja v epidemiološko ugodnejših občinah je bila vezana na sprostitev nekaterih storitvenih dejavnosti. Ker so se te z odlokom, ki velja do vključno 4. januarja, zaprle, pa tudi prehoda med občinami ne bo več. Posledično odlok tudi ne določa več uporabe aplikacije #OstaniZdrav, so po sprejetju spremembe pojasnili na vladi.

Hkrati pa je med izjeme, zaradi katerih se dovoljuje prehod občinske meje, vlada dodala športno dejavnost. V vseh regijah bodo torej posamezniki v drugo občino lahko odšli z namenom izvajanja individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju izven naselij. A ta izjema velja le za gibanje znotraj statistične regije, kjer imajo prebivališče.

V veljavi tudi stare izjeme

V veljavi sicer ostajajo že znane izjeme, denimo odhod na delo ali pomoč nekomu, ki jo potrebuje. Za prehod med občinami je treba imeti izpolnjeno izjavo, ki je objavljena na spletni strani vlade in marsikateri občinski spletni strani, ter ustrezna dokazila.

Danes do 20. ure je sicer prehod po državi omogočen za vse. Če se epidemiološke razmere ne bodo poslabšale, bo podobno na silvestrovo od 12. ure in prvega januarja do 20. ure. Omejitev nočnega gibanja ostaja v veljavi.

Od danes so spremembe tudi pri režimu na meji. Pomemben je le še rdeči seznam držav; za vse ostale velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in karantena oz. negativni test na okužbo z novim koronavirusom nista potrebna. Vstop v Slovenijo iz t. i. rdečih držav pa je brez karantene ali negativnega testa na okužbo s koronavirusom mogoč le ob sedmih izjemah.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Med njimi so med drugim čezmejni dnevni delovni migranti, ki imajo delovno razmerje v eni od članic EU ali schengenskega območja in se vračajo v Slovenijo po 14 urah po prehodu meje.

Druga velja za osebe, ki so napotene na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza. Tretja pa za prevoznike, ki prevažajo blago ali osebe v ali izven Slovenije v gospodarskem prometu. Tranzit v tovornem in potniškem prometu čez Slovenijo je treba izvesti v osmih urah. Četrta izjema velja za fizične osebe, ki potujejo čez Slovenijo, kar je treba izvesti v šestih urah.

Ne veljajo pa več izjeme zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje, zaradi nujnih poslovnih razlogov, zaradi načrtovanega nujnega zdravstvenega pregleda ali posega, za dvolastnika ali najemnika zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, zaradi dostopa do prodajaln ali storitev v sosednji državi ipd. V teh primerih je torej treba imeti negativen test, sicer bo oseba napotena v karanteno, opozarjajo na vladnem uradu za komuniciranje.

Kot izjema za vstop brez karantene ostaja predložitev negativnega izvida testa, ki ni starejši od 24 ur in je opravljen v državah članicah EU oziroma schengenskega območja. Upoštevajo se le testi, opravljeni po metodi PCR.

 
Komentarjev 3
 • Avatar right
  right 19:48 25.december 2020.

  budale, budale, budale. kako sladko bo maščevanje

 • tomaz65 13:14 25.december 2020.

  Naj mi povejo brihne glave na vladi ali bodo sedaj vlaki in busi vozili prazni ko ne smes vec iti v.drugo obcino.totalno ste zabiti in mi gre ze na kozlanje ob vasih bedarijah.speljite se ze v gnojnico bedaki

 • jakec1575 12:12 25.december 2020.

  imam predlog. kaj pa če zapremo jajota na njegovo občino, tisto "Velenjsko" vas" ostali pa odpremo občine? To je že hebanje v možgane. Dam ne dam dam ne dam. Danes dam, jutri ne. In folk raje ostane v zaporu. Nekdo drug mora v zapor.