Slovenija
3420 ogledov

"Od desetih pozitivnih se izkaže, da morda dva nista"

Covid-19 Epa
Hitri testi so se izkazali za učinkovite, ko gre za odkrivanje asimptomatskih okužb.

V Splošni bolnišnici Izola je na današnji dan zaradi covid-19 hospitaliziranih 57 bolnikov. "53 jih je na akutni bolnišnični obravnavi, štirje pa na intenzivni negi," je na današnji tiskovni konferenci povedal strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola Dušan Deisinger. "Nihče ni na ventilatorju. Žal je včeraj umrl en bolnik, odpuščenih jih je bilo pet."

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Takšni so novi, težko pričakovani" torkovi podatki"

Covid oddelek v bolnišnici dela od 20. oktobra dalje, pred tem so bolnike vozili v Ljubljano. "V prvem valu je prišla Obala dobro skozi, imeli samo tri paciente, ki so potrebovali dodatno zdravljenje," je povedal Deisinger. "V drugem valu se okužbam nismo mogli izogniti. Še vedno smo med tistimi, kjer je okužb najmanj, hud udarec smo imeli pred 14 dnevi, ko je bilo največ prihodov v bolnišnico. V istem času je bila okužba prisotna v DSO Izola in DSO Lucija, medtem ko sta oba domova v Kopru še naprej 'dokaj čista'. Vsem domovom smo pomagali, kolikor smo lahko, da so organizirali svoje rdeče, sive in bele cone."

Najmlajši umrli bolnik je bil star 55 let

V izolski bolnišnici so imeli skupaj tudi 40 bolnikov, ki so umrli zaradi bolezni covid-19. "Najmlajši umrli je bil star 55 let, najstarejši 96," je navedel strokovni direktor izolske bolnišnice. "Povprečna starost umrlih je 84 let."

Covid-19 Covid-19 Svet "Nima smisla umreti, ko sem živel tako dolgo"

Za pomoč so v izolski bolnišnici prosili tudi okoliške zdravstvene domove in regijske bolnišnice. "Odzvala se je predvsem bolnišnica Valdoltra, kjer so nam pomagali z dvema zdravnikoma in strokovnjaki zdravstvene nege," je razložil Deisinger. "V pomoč so nam tudi študentje, trenutno jih imamo 23."

V enem dnevu lahko opravijo 180 hitrih testov

Tako zaposlene kot paciente testirajo s hitrimi testi in če je potrebno tudi s testi PCR. Na dan lahko na vstopni točki naredijo okoli 180 hitrih testov, s čimer po besedah Deisingerja odkrijejo veliko asimptomatskih bolnikov, ki so najbolj pomembni za širjenje okužbe. Na vprašanje novinarke glede zanesljivosti hitrih testov in izkušnjah, ki jih imajo z njimi v njihovi bolnišnici, pa je dejal: "Od desetih pozitivnih na hitrih testih se izkaže, da morda dva nista."

Jelko Kacin COVID-19 V SLO Zdravje V tem delu presenetljivo najmanj okužb, na neslavnem prvem mestu nova regija

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • seicacun 14:41 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • štumbamfirer 14:06 09.december 2020.

    nobeden ni okužen,testi so vsi neveljavni,skrivajo informacije in blokirajo vse kar je možno,ampak se odpirajo zadeve,ljudje se zbujajo ,ker resnico hoče vedeti vsak

  • Avatar ovca
    ovca 12:42 09.december 2020.

    "Od desetih pozitivnih se izkaže, da morda dva nista"-citirano. Joj, kako je simple manipulirati s številkami :). Da ni pokazalo, da od 10-tih sta 2 okužena?