Zdravje > Aktualno
12221 ogledov

Takšni so novi, težko pričakovani" torkovi podatki"

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Včeraj znova preko dva tisoč novih okužb, delež preko 30 odstotkov. Podatki iz bolnišnic so bolj spodbudni.

V torek so naši zdravstveni delavci opravili 7003 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 2139 okužb. Delež pozitivnih testov je bil kar 30,54 odstoten, dan prej 26,42. Število novih okužb je v primerjavi s preteklim torkom, ko so potrdili 2436 novih okužb, na srečo nižje. Največ novih okužb dnevno so potrdili v torek 27. oktobra (2610).

Iz bolnišnic prihajajo spodbudnejši podatki

Kot je na Twitterju objavila vlada, je umrlo 38 bolnikov s covidom-19 (včeraj kar 66). V bolnišnicah se zdravi precej manj bolnikov kot dan prej, in sicer 1282 ( še včeraj 1304), 198 jih potrebuje intenzivno terapijo (pet več kot v nedeljo). Veliko bolnikov, kar 104, so včeraj odpustili iz bolnišnic. 

Pri ocenjevanju trenutne epidemiološke situacije je treba upoštevati, da se sedaj bolj široko testira z antigenskimi testi, pozitivne pa potrjuje s PCR testi, kar poveča število in delež pozitivnih testov. 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Zakaj imamo tako slabe številke? To ugotavlja Sledilnik!

Pri Inštututu Jožef Stefan ob tem ugotavljajo, da epidemija ne upada, kar pomeni, da se virus še naprej širi z veliko hitrostjo.

Kaj bo danes odločila vlada?

Vlada bo na seji predvidoma ponovno pretresala ukrepe, ki jih je sprejela za zajezitev epidemije. Pričakovati je burno razpravo, saj sta zdravstveni minister Tomaž Gantar in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek glede tega vsak na svoji strani. Počivalšek predlaga postopno sproščanje omejitev, Gantar pa poziva k popolnemu zaprtju nenujnih gospodarskih dejavnosti. Če bo ocenil, da ima zavezane roke ter s svojim znanjem in delom ne more prispevati k izboljšanju položaja, bo razmišljal tudi o odstopu, je včeraj napovedal minister za zdravstvo.
Vodja svetovalne skupine Bojana Beović je včeraj opozorila, da se epidemiološke razmere v državi v zadnjem tednu niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • seicacun 14:43 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • Ender3 13:21 09.december 2020.

    Zakaj se toliko ukvarjajo s številkami, ob dejstvu, da je okuženih vsaj 10X več in ta, omejena detekcija nima pravega učinka. Epidemijo je možno omejiti samo z večjim številom testiranj in strogi izolacijo okuženih in obolelih.

  • siblfromwai 11:37 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks