Slovenija
18117 ogledov

Beovićeva odgovarja na vprašanje, kaj bodo danes predlagali vladi

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Vlada bo danes odločala, kako naprej. Vodja svetovalne vladne skupine za covid-19 odgovarja na vprašanja, povezana z aktualno situacijo glede širjenja okužb pri nas in povezanih ukrepov.

Včeraj je Slovenija zabeležila še en črn rekord, najvišje število smrti covid-19 bolnikov v enem dnevu - 66. Isti dan je prišlo do kresanja mnenj dveh ministrov; zdravstveni, Tomaž Gantar, se zavzema za dodatne ukrepe tudi na gospodarskem področju, sproščanje ukrepov ostro zavrača. "Dokler nam dnevno umre za cel avtobus ljudi, prostora za sproščanje ukrepov ni," je prepričan Gantar. 

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek na drugi strani predlaga drugačen pristop, po njegovem naj bi zdravstvena stroka predpisala posebne aktivnosti, ki naj bi v gospodarstvu preprečile širjenje okužb. 

Tomaž Gantar Zaostrovanje Slovenija Gantar: "Če bom ocenil, da imam zvezane roke, bom odstopil"

"Ni res, da obstoječi ukrepi ne delujejo" 

Vodja posvetovalne vladne skupine za covid-19 Bojana Beović, je sinoči v Odmevih komentirala, da ne drži, da obstoječi ukrepi ne delujejo. "Z ukrepi, ki so v veljavi, smo uspeli sploščiti krivuljo, število dnevno hospitaliziranih vendarle ne narašča. Oktobra so bile projekcije bistveno slabše, tem številkam smo se izognili." 

Beovićeva poudarja, da se postavlja vprašanje, kaj bi bil korak naprej, da bi varno lahko začeli s sproščanjem ukrepov, za kar po njenem mnenju še ni situacija zadovoljiva. 

"To, o čemer je govoril minister Počivalšek, bi že vse lahko bilo narejeno. Kako je potrebno organizirati delo, da se okužbe ne prenašajo, je znano. Potrebna bi bila tudi dosledna inšpekcija, ki bi med drugim pomagala organizirati delo na ta način, da se okužbe ne bi prenašale." 

Beovićeva meni, da ni potrebnih nobenih novih ukrepov, pač pa striktno upoštevanje tega, kar je bilo že zdavnaj povedano. 

"Če bi bili dosledni, bi že lahko sproščali"

Na vprašanje, kako komentira trditve gospodarstva, da je na tem področju - denimo v trgovinah - prenosov okužb malo, odgovarja, da je za stranke v trgovinah, če so razmere res urejeno, možnost, da se okužijo, res majhna. 

"Seveda pa trgovine predstavljajo tudi delovna mesta, predstavljajo vozlišča, kjer se zaposleni, ki so v različnih družinah, v različnih mehurčkih, kot rečemo, med seboj srečujejo in odprtje trgovin bi pomenilo dodatno tako srečevanje," poudarja Beovićeva. 

Vodja vladne posvetovalne skupine še poudarja, da če bi bili res dosleni pri izvajanju ukrepov, bi bilo danes možno marsikaj odpirati, a ni bilo tako, zato je treba iskati priložnosti, situacije, v katerih bi lahko še dodatno preprečili prenos okužb. 

"Slovenija glede množičnega testiranja ne zamuja veliko"

Na vprašanje, zakaj se pri nas množičnega testiranja nismo lotili prej; glede na to, da so v nekaterih državah uspešno zmanjšali število okužb s kombinacijo ostrega zapiranja in množičnega testiranja ali rednega testiranja ključnih kadrov, Beovićeva odgovarja, da se tudi pri nas tega lotevamo. 

"Druge države se tega niso lotile dosti prej. V zvezi s hitrimi antigenskimi testi je še vedno precej nejasnega. Mikrobiologi ne samo pri nas trdijo, da tak način ne bo prinesel do zmanjšanja okužb, epidemiologi, javno zdravje pa smo bolj na strani tega, da je verjetno pametno čim prej poiskati pozitivne." 

Epidemiologinja izpostavi še, da gre za pristop, ki v svetovnem merilu še ni preizkušen in se ga države v tem času lotevamo zato, ker praktično ni več veliko izbire in je treba narediti korak naprej tudi v smeri, ki niso dobro preizkušene. 

Covid-19, UKC Maribor Slovenija "Drugi val je že zdaj desetkrat večji kot prvi"

"Pričakujemo dovolj cepljenih" 

V Sloveniji je zadržanost do cepljenja velika, med drugim smo med državami, ki izstopajo navzdol pri cepljenih zoper sezonsko gripo. "Morda lahko to povezujemo tudi s slabim učinkom ukrepov za zamejevanje epidemije," razmišlja Beovićeva in doda, da je za pričakovati, da bo odziv na cepljenje slabši, kot v drugih evropskih državah. 

"Še vedno pa pričakujemo, da se jih bo cepilo dovolj. Za zaustavljanje epidemije bi zadoščala 60-odstotna precepljenost. Če bo nekoliko manj, bodo posamezniki zaščiteni bolj, še vedno bo potrebna fizična distanca, uporaba zaščitnih mask, razkuževanje rok." 

Kaj bo skupina predlagala vladi? 

Vlada bo o nadalnjih korakih odločala danes. Na vprašanje v Odmevih, kaj ji bo predlagala strokovna posvetovalna skupina, Beovićeva odgovori, da "nič posebnega". 

"Kot veste, so sprejeti kriteriji za odpiranje dejavnosti, na vsak način pa bi bilo smiselno sprejeti nek dogovor z gospodarstvom, kaj storiti, da obrnemo tok okužb navzdol."  

Covid-19 Covid-19 Slovenija Trampuž: "Sprijaznimo se, praznikov ne bo"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Marcelko 19:30 09.december 2020.

    https://publishwall.si/narava.zdravi/post/573486/zsks-kazenska-ovadba-zaradi-cepljenja-proti-gripi-in-povecano-smrtnostjo-zaradi-covid-19-v-sloveniji?fbclid=IwAR2W6LtTY0eR1_gnKgaVhfGyahCkdAdVwwBcfJobX8Xy-wmaTXcmQI52OPs

  • Marcelko 19:30 09.december 2020.

    https://www.facebook.com/107334851221880/videos/2815129918732549/

  • lulibuc 18:47 09.december 2020.

    Butara, raje poslušaj kaj ti pravi raja, da spizdi čim dlje, da te ne najde