Slovenija
6197 ogledov

Trampuž: "Sprijaznimo se, praznikov ne bo"

Covid-19 Epa
Infektolog svari, da je potrebno biti previden glede sproščanja ukrepov. Poudarja, da je ključno omejevanje stikov. Decembra bodo po njegovem menju številke še naraščale.

Slovenski infektolog Andrej Trampuž z Univerzitetne klinike Charite v Berlinu.je v posebni oddaji javne televizije Premagajmo covid menil, da je pri nas tako resna situacija glede števila okužb na sto tisoč prebivalcev - v Evropski uniji sta v takšni poziciji le še Hrvaška in Švedska - verjetno zato, ker smo ukrepe sprejeli pozno. 

Meni, da bi se morali zelo ostro odzvali tako, ko so začele okužbe naraščati, saj v primeru covida-19 vsak dan šteje. Poleg tega, meni Trampuž, smo v Sloveniji morda drugi val podcenjevali; v smislu, ker smo prvega tako dobro preživeli. 

"Zamujeno lahko nadoknadimo tako, da rečemo, da ni druge rešitve, kot da omejimo socialne stike in preprečimo vsako novo okužbo. Ker proti temu virusu nimamo nobenega protivirusnega zdravila in mi zdravniki lahko samo nudimo zdravljenje, dajemo kisik, ne moremo pa ničesar storiti proti virusu samemu."

Kritika politiki

Trampuž poudarja, da je zelo pomembno, da se pridobi zaupanje ljudi. "Zato gre zagotovo poziv, če ne kritika tudi na politike, ki morajo razložiti, da je to prehodno obdobje, da se vsi zavedamo težavnosti situacije – nekateri jo primerjajo kar s povojnim stanjem – da moramo biti solidarni. Zdaj vidimo luč na koncu predora s cepivom, zato moramo zdaj s skupnimi močmi rešiti življena in biti solidarni. To, kar preživljamo zdaj, je test solidarnosti." 

Trampuž poudarja, da je od vseh ukrepov najbolj smiselen ta, da ljudje ostanejo doma in da se ne srečujejo z drugimi oziroma da srečevanje omejijo na največ eno družino. "Čas je tudi, da se sprijaznimo, da božičnih in novoletnih praznovanj ne bo," je poudaril. 

Drugi najučinkovitejši ukrep je po njegovih besedah dosledna uporaba mask, tretji pa, da se ob pojavu simptomov takoj testiramo in poskušamo ugotoviti, s kom smo bili v zadnjih 14 dneh v stiku. Prav to je trenutno v Sloveniji težava. Zaradi velikega števila okužb ni več mogoče spremljati verig prenosov in zato bo morala Slovenija poostriti prepoved gibanja, meni.

Tomaž Gantar Zaostrovanje Slovenija Gantar: "Če bom ocenil, da imam zvezane roke, bom odstopil"

Počakajmo na marec ali april ...

Trampuž je še povedal, da drugega vala gotovo ne bomo ukrotili takoj, ko se bo začelo cepljenje. "Pričakujemo, da bodo decembra številke še naraščale, kako intenzivno, je odvisno predvsem od tega, kako se bomo držali ukrepov in ali jih bomo še zaostrili. Na začetku prihodnjega leta pa bi se moralo začeti število okužb zmanjševati." Trampuž še meni, da bo vsaj rizična populacija dovolj precepljena, da smrtnih primerov ne bo več enkrat marca ali aprila. 

Boštjan Koritnik Covid-19 Slovenija V VB že cepijo, pri nas pa zbiramo podatke o interesu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • siblfromwai 11:40 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • Marcelko 09:02 09.december 2020.

    Tramuš, ti diši zatožna klop? Nisi daleč od nje ker zavajanje je kaznivo dejanje.

  • lulibuc 09:00 09.december 2020.

    Bravo Tramuškin, veliko si jih že pokopal po tvoji gnili in umazani statistiki a še večina od njih diha čisti zrak