Slovenija
19 ogledov

Gorenak: "Ne bom delal neumnosti kot predhodnica"

Vinko Gorenak med zaslišanjem Arhiv DZ
Odbor ocenil, da je bila Gorenakova predstavitev kot kandidata za notranjega ministra ustrezna.

Odbor je z devetimi glasovi za in tremi proti ocenil, da je bila predstavitev Vinka Gorenaka za notranjega ministra ustrezna.

Velik del seje odbora se je nanašal na prenos tožilstva s pravosodnega na ministrstvo za notranje zadeve (MNZ).

Številni so bili pomisleki, da bo tožilstvo izgubilo svojo samostojnost in bo dejansko podrejeno policiji. Gorenak odgovarja, da "nihče ne sme in ne more vplivati na delo tožilca. Tožilca nikoli ne smemo in ne bomo spraševali, zakaj je sprejel neko odločitev. To mora ostati sveto."

"Okostnjaki v omari in založeni papirji pa seveda ne sodijo v neodvisnost. Samostojnost je zajamčena v smislu odločitev, ne pa nedela," je nadaljeval Gorenak.

Kar bo najceneje

Problematizirali so tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), predvsem prostore, v katerih se nahaja. Gorenak je napovedal, da bodo pri obravnavi tega dela imeli pred očmi ukrepe, ki bodo najugodnejši za državljane.

"Na Litostrojski imamo po Nato standardih narejeno stavbo za policijo, notri pa so vremenarji. Ne vem, če je to pametna odločitev. Preveriti moramo, kako in pod kakšnimi pogoji bi prekinili pogodbo, ki je sklenjena za stavbo na Dimičevi. Preveriti bomo morali, kakšne so možnosti selitve okoljskega ministrstva drugam, in preseliti MNZ tja, saj je zgradba grajena za njih," je dejal Gorenak. Poleg tega meni, da se mora spremeniti status in položaj NPU ter imenovanje njegovega direktorja.

V gimnaziji dolgi lasje

Gorenak je eden bolj prepoznavnih članov SDS, na svoji spletni strani pa je razkril še nekaj več podrobnosti.

Tako med drugim zapiše, da je bil v gimnaziji dolgolasec: "Kar nekako do pasu so segali moji lasje." Ko pa se je policiji pridružil kot študent za promet, se je moral ostriči: "Napotil sem se nazaj k frizerju in mu povedal, da se moram še enkrat ostriči, ker grem delat na policijo. Rekel mi je: 'Ja zakaj pa mi nisi tega prej povedal?' Vse skupaj je vzel za neke vrste 'reklamacijo' in me ostrigel po policijskih pravilih, to pa je bilo slab centimeter obrobe okoli ušes in prav toliko nad ovratnikom srajce."

Za boljši jutri policistov

"Seveda pričakujejo izvzem iz statusa javnih uslužbencev in drugačen način vrednotenja njihovega dela," zapiše Gorenak. Zavzel se bo tudi za boljšo opremo policistov, sedanjo prekvalifikacijo v Tacnu bi podaljšal za dve leti, "za osnovno policijsko delo pa je potrebno predpisati višješolsko izobrazbo, kar pomeni tudi plačo".

Meni, da bi morali policiste razbremeniti dolgotrajnih birotkratskih postopkov. Za NPU meni, da je dober projekt, po njegovih besedah pa bi ga bilo treba urediti v organizacijskem smislu.

Od vedno na področju policije

Gorenak se je rodil leta 1955 v Boharini pri Zrečah. Po diplomi na Pedagoški akademiji v Mariboru se je zaposlil kot vzgojitelj v Kadetski šoli za policiste v Tacnu in od tu naprej se njegova poklicna pot ni več ločila od področja policije. Med drugim je deloval kot pomočnik komandirja, komandir, načelnik inšpektorata policije, svetovalec ministra na notranjem ministrstvu, kot predavatelj se ukvarja s policijo, kratek čas je bil direktor Policijske uprave Koper.

Decembra leta 2004 je bil imenovan za državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, kjer je funkcijo opravljal do oktobra 2005, nato je bil do konca mandata državni sekretar v kabinetu vlade Janeza Janše.

Prvič je bil za poslanca izvoljen leta 2008, drugič na lanskih predčasnih decembrskih volitvah. Hkrati je še zunanji sodelavec fakultete za varnostne vede na dodiplomskem in podiplomskem študiju. 

Član SDS je od leta 1999.

Danes šest zaslišanih

Poleg Gorenaka bodo pristojni odbori danes zaslišali še pet ministrskih kandidatov. Odbor je že potrdil kandidata za ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča (SLS).

Trenutno se predstavljata kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav (SLS) in kandidat za ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk (SDS).

Ob 18. uri bosta na vrtsi še kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač (SDS), ter kandidatka za ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak (NSi).

Zaradi neprimernih komentarjev smo možnost komentiranja članka onemogočili.