Slovenija
489 ogledov

Belokranjec, ki so ga ugrabili migranti, toži državo

avtocestna policija Anže Petkovšek avtocestna policija
Postopek vodi ljubljansko okrožno sodišče.

Maja 2019 je po državi odmeval primer danes 82-letnega Belokranjca Mirka Moravca, ki so ga ugrabili trije migranti, ga strpali v prtljažnik njegovega avtomobila in ga nato po šestih urah vožnje izpustili v bližini italijanske meje. 

Moravcu je komisija za odločanje o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj marca priznala odškodnino v višini 4.500 evrov, s tožbo od držate terja še dodatnih 45.500 evrov. Prepričan je, da je za travmatičen dogodek kriva država, ker pri varovanju meje ni zagotovila dovolj policistov. 

Trije migranti, stari 18 in 25 let, so se približali njegovemu vinogradu in ga nagovorili. Eden mu je zagrozil z nožem, drugi je ponavljal 'money'. Vzeli so mu ključe avtomobila, ga zvezali in ga naložili v prtljažnik. 

Belokranjec je za Dolenjski list izpostavil, da posledice čuti še danes in da mu zdravniki pravijo, da ni pomoči. Obiskuje tudi psihoterapevta. "Tako sem nastradal, da je moje življenje adijo," je izpostavil za dolenjski medij. 

Država v njegovi tožbi krivdo zavrača. Predstavnica državnega odvetništva Živa Popovič je na prvem naroku poudarila, da ni vzročne zveze med protipravnim ravnanjem in škodno posledico, saj da je policija ukrepala takoj, ko je lahko, in po črki zakona. Država po njenih navedbah tudi ne more biti odgovorna za kazniva dejanja tretjih oseb. Prav tako ni mogoče od države pričakovati, da bo vršila totalen nadzor meje in v celoti preprečila nedovoljene migracije.

Primer se bo na sodišču nadaljeval 19. aprila. 

Dva ugrabitelja sta bila po poročanju STA zaradi ropa in ugrabitve Belokranjca avgusta 2019 po priznanju krivde obsojena na po leto dni in devet mesecev zapora ter petletni izgon iz države. Postopek zoper tretjega ugrabitelja je sodišče izločilo, saj je moralo najprej ugotoviti njegovo dejansko starost, pozneje pa mu je izreklo enako kazen kot prvima dvema ugrabiteljema.

Cepljenje Zdravje Toliko ljudi je vložilo zahtevo za odškodnino zaradi cepljenja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 23:32 01.april 2022.

    Kak laznivec. Ko je prisla kanera je cvetel ko zvezda. Sramota za belokranjca. Svoj cas sem poznal cvrste belokranjce

  • mirror 13:24 01.april 2022.

    To naj mu plača tista vlada v kateri se je to zgodilo! V času te vlade dogodka ni bilo. Fajonova bo odprla denarnico, saj je podpirala vstop migrantov.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 11:19 31.marec 2022.

    to nesposobno in hlapčevsko vlado naj mirne duše in brez slabe vesti stoži