Slovenija
746 ogledov

Od januarja v lekarnah zdravilo iz sintetičnega THC

marihuana Žurnal24 main
Kapljice iz THC, ki jih bodo po novem letu pripravljali v lekarnah, bodo namenjene lajšanju simptomov, ne pa zdravljenju.

Od sredine januarja bo v nekaterih slovenskih lekarnah mogoče dobiti kapljice z vsebnostjo tetrahidrokanabinoida (THC) iz konoplje. Vlada Alenke Bratušek je namreč spremenila uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog in THC uvrstila med tiste droge, ki se jih sme uporabljati v medicinske, veterinarske, učne in znanstveno-raziskovalne namene.

Na recept in samoplačniško

Kaplice bo mogoče dobiti na beli recept in bo v celoti samoplačniška. Dovoljenje za uvoz je dobilo podjetje Lenis. "Zaenkrat bomo uvažali samo sestavino, iz katere bodo v lekarnah na podlagi recepta pripravili magistralni izdelek različne jakosti," razlaga direktor podjetja Lenis Branko Huč. "Predvidevam, da bodo  cene nižje ali enake, kot so cene za enak izdelek v Avstriji," dodaja Huč.

Farmacevtsko zdravilo neprimerljivo z jantarjem in smolo

Sprememba uredbe naj bi omogočila legalen nakup bolnikom, ki so se z izvlečki konoplje, predvsem hašiševega olja, že oskrbujejo na črnem trgu. Vendar temu ni tako, pričakovanja bolnikov se ne bodo uresničila.

"Stvari, ki se dobijo v lekarnah oziroma se bodo, niso enakovredne konopljinemu jantarju, smoli," pravi Jaka Bitenc, predsednik Slovenskega konopljinega socialnega kluba. "Sintetika je škodljiva, tako je škodljiv tudi sintetični THC," dodaja Bitenc.

Ne za zdravljenje pač pa lajšanje

"Farmacevtski pripravek, ki ga bo v prihodnje mogoče dobiti v lekarnah, ne bo namenjen zdravljenju, temveč lajšanju simptomov predvsem pri multipli sklerozi, lahko se ga uporablja za izboljšanje apetita, lajšanje bolečin in podobno," razlaga Huč.

"Zdravilo bomo predpisali predvsem bolnikom, kjer druga, standardna zdravila doslej niso zalegla," pravi specialistka splošne medicine Neva Kopčavar Guček. Sestavina bo tako namenjena predvsem za lajšanje bolečin pri rakavih bolnikih, vendar ne tistih, ki že imajo urejeno terapijo, pravi Kopčavar Gučkova.

Zdravnik: vredno je poskusiti

"Ljudje že nekaj časa sprašujejo o zdravilih iz kanabinoidov. Glede tega nimam pomislekov, bilo je narejenih veliko raziskav, pokazale so, da ta zdravila učinkujejo pri nekaterih nevroloških boleznih, lokalizirajo kostne karcinome ...," pravi specialist splošne medicine Miro Lasbaher.

Številni bolniki se z izvlečki konoplje oskrbujejo na črnem trgu, cene so visoke, za testiranje izdelkov mora uporabnik poskrbeti sam. "Na črnem trgu se dobi marsikaj, zato smo upali, da bomo z zakonoma, ki sem jiu dal v parlament, temu izognili," pravi Bitenc. Kot je znano so poslanci zakon o konoplji februarja letos zavrnili.

Da kvaliteta izdelkov na črnem trgu lahko varira, se strinja tudi zdravnik Lasbaher. Svojim pacientom, ki ga sprašejo, ali bi bilo smiselno poskusiti zdravljenje s konopljinimi izvlečki, zato svetuje: "Če veste, da boste dobili dobro stvar, je vredno poskusiti!"

Komentarjev 8
  • mph 10:45 24.december 2014.

    Ja, ampak kar vem, je ravno v tem problem, kjer je CBD, je THC. Brez posebnih kemičnih postopkov pa menda tega ni možno izločiti. In drug problem, kar je sploh problem zahodnega razmišljanja. Npr. kamilica, žajbelj, reishi goba ... so ...prikaži več tisočletja v uporabi in delujejo ... zahodnjaki morajo vsekakor najt čudežno "učinkovino" iz rastline in potem to prodajat kot oh the best ... pri tem pa pozabijo, da je redko samo ENA učinkovina bistvena, pogosto gre za singergijo. Morda ja, je ena komponenta bolj bistvena, ampak včasih, ko umakneš ostale komponente, ta nima več efekta ali pa ne takega. In drugo, dam spet primer reishi gobe, ki je v uporabi tisočletja in je preverjena ... zdaj se pojavijo nenadoma neki koncentrati, pa počene spore, .... ki ja, morda so res bolj učinkovite, ... ne pa nujno. In ni to več ista stvar, s katero so tisočletne recimo izkušnje. In seveda ni vse naravno nujno dobro, kar vem je v ozadju npr. uživanja gabeza oralno veliko število kar presaditev jeter. itn.

  • mph 10:39 24.december 2014.

    Očitno me sploh nisi prav razumel, ker na žalost RAVNO POZNAM več takih primerov iz prve roke. In ravno zato sem se oglasil. Očitno bodo morali na žalost resni pacienti še naprej hodit v Avstrijo. Ni primerjave med to farmacevtsko ...prikaži več verzijo, kjer pa vleče farmacija PROVIZIJO na *PATENT*. Na pravo, naravno iz konoplje, pa ne morejo uveljavljat patenta, ker po mednarodnih zakonih ni patentov na rastline, zato jih ne zanima. Zato pravim, da je to vrhunska svinjarija, kako jim je to uspelo. TAKOJ bi morali legalizirat iz NARAVNE KONOPLJE.

  • erikkk 19:43 23.december 2014.

    Ja folku se vse nudi tako da ne pomaga da bo bolnikov ostalo isto število da nebi kapljalo manj v zdravstveno blagajno ...Ljudje pa bodo to neučinkovino še kupoval pa drago plačeval ...No s takimi se ...prikaži več mene ne da nategovat ...